Białko i żółtko: Co w sobie kryją?

Warto wiedzieć, co kryje w sobie ten produkt.

Ważne dla naszego zdrowia jest źródło pochodzenia jaj
Ważne dla naszego zdrowia jest źródło pochodzenia jaj123RF/PICSEL

Białko aż w 90 procentach składa się z wody. 9 procent jego składu stanowią aminokwasy, a pozostały 1 procent - węglowodany. Białko ma zaledwie 45 kcal/100 gramów. 2/3 składu żółtka to lipidy, czyli tłuszcze, dokładniej: trójglicerydy, fosfolipidy oraz cholesterol. W żółtku znajdziemy witaminy: A, D, E, K - rozpuszczalne w tłuszczach.

Kaloryczność żółtka jest nieporównanie wyższa i wynosi około 350 kcal/100 gramów. Lecytyna zawarta w żółtkach pomaga rozbijać tłuszcze i cholesterol na małe cząstki, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy. Ma pośredni wpływ na regulowanie ciśnienia krwi.

Działa przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Oprócz wymienionych już witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jaja dostarczają nam witamin z grupy B, a tym samym pomagają zadbać o system nerwowy, stan skóry i kości. Niestety są często produktem silnie uczulającym, stąd zwłaszcza u dzieci, warto zachować ostrożność.

Oczywiście niezmiernie ważne dla naszego zdrowia jest źródło pochodzenia jaj, a także sposób ich przechowywania. Jaja należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 20 dni. Im świeższe, tym będą dla nas cenniejsze.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie    

Więcej informacji znajdziesz TU

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas