Białko i żółtko: Co w sobie kryją?
Warto wiedzieć, co kryje w sobie ten produkt.
Białko aż w 90 procentach składa się z wody. 9 procent jego składu stanowią aminokwasy, a pozostały 1 procent - węglowodany. Białko ma zaledwie 45 kcal/100 gramów. 2/3 składu żółtka to lipidy, czyli tłuszcze, dokładniej: trójglicerydy, fosfolipidy oraz cholesterol. W żółtku znajdziemy witaminy: A, D, E, K - rozpuszczalne w tłuszczach.
Kaloryczność żółtka jest nieporównanie wyższa i wynosi około 350 kcal/100 gramów. Lecytyna zawarta w żółtkach pomaga rozbijać tłuszcze i cholesterol na małe cząstki, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy. Ma pośredni wpływ na regulowanie ciśnienia krwi.
Działa przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Oprócz wymienionych już witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jaja dostarczają nam witamin z grupy B, a tym samym pomagają zadbać o system nerwowy, stan skóry i kości. Niestety są często produktem silnie uczulającym, stąd zwłaszcza u dzieci, warto zachować ostrożność.
Oczywiście niezmiernie ważne dla naszego zdrowia jest źródło pochodzenia jaj, a także sposób ich przechowywania. Jaja należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 20 dni. Im świeższe, tym będą dla nas cenniejsze.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie
Więcej informacji znajdziesz TU