Reklama

Białkowiec bożonarodzeniowy

Ciasto wyjątkowo łatwe i szybkie. Może być podawane o dowolnej porze roku, jednak nie da się zaprzeczyć, że jest idealnym dopełnieniem suto zastawionego świątecznego stołu.

Składniki

  • 1 niepełna szklanka maku
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka białek jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru (lub cukru pudru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrusowego

Margarynę umieszczamy w garnuszku, rozpuszczamy, zostawiamy do przestygnięcia. Białka jajek ubijamy na sztywno.

Mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy przestudzoną i rozpuszczoną margarynę, startą skórkę z cytryny (lub aromat) oraz białkową pianę. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.

Formę (ok. 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej otrzymaną masę. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w opcji góra-dół) ok. 45 minut. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy