Białkowiec bożonarodzeniowy
Ciasto wyjątkowo łatwe i szybkie. Może być podawane o dowolnej porze roku, jednak nie da się zaprzeczyć, że jest idealnym dopełnieniem suto zastawionego świątecznego stołu.

Składniki
- 1 niepełna szklanka maku
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka białek jajek
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru (lub cukru pudru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrusowego
Margarynę umieszczamy w garnuszku, rozpuszczamy, zostawiamy do przestygnięcia. Białka jajek ubijamy na sztywno.Mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy przestudzoną i rozpuszczoną margarynę, startą skórkę z cytryny (lub aromat) oraz białkową pianę. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.Formę (ok. 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej otrzymaną masę. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w opcji góra-dół) ok. 45 minut. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.