Białkowiec bożonarodzeniowy

Ciasto wyjątkowo łatwe i szybkie. Może być podawane o dowolnej porze roku, jednak nie da się zaprzeczyć, że jest idealnym dopełnieniem suto zastawionego świątecznego stołu.

Sprawdzi się też jako zamiennik tradycyjnego makowca
Sprawdzi się też jako zamiennik tradycyjnego makowca123RF/PICSEL

Margarynę umieszczamy w garnuszku, rozpuszczamy, zostawiamy do przestygnięcia. Białka jajek ubijamy na sztywno.

Mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy przestudzoną i rozpuszczoną margarynę, startą skórkę z cytryny (lub aromat) oraz białkową pianę. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.

Formę (ok. 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej otrzymaną masę. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w opcji góra-dół) ok. 45 minut. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Sen ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas