Reklama

Reklama

Biały krem jarzynowy

Pyszna i delikatna zupa

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2–3 ziemniaki
  • kawałek (ok. 20 dag) selera korzeniowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • biała część pora (ok. 5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • po 1 łyżce soku z cytryny i startego chrzanu
  • sól, mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz kawałek selera obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Por oczyść, potnij na kawałki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, por i czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Dodaj kalafior, seler oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 15-20 minut. Wszystkie składniki zmiksuj. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem. Zupę rozlej do talerzy. Udekoruj, np. szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje