Biały krem jarzynowy

Pyszna i delikatna zupa

Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz kawałek selera obierz, umyj, pokrój. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Por oczyść, potnij na kawałki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, por i czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zrumienią się. Dodaj kalafior, seler oraz ziemniaki. Zalej bulionem i mlekiem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 15-20 minut. Wszystkie składniki zmiksuj. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem. Zupę rozlej do talerzy. Udekoruj, np. szczypiorkiem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas