Biesiada na trawie
Szkoda pięknej pogody na siedzenie w domu! Pakuj smakołyki i czym prędzej ruszaj w plener. Co zabrać na piknik, podpowiada mistrzyni.
Tarta ze szczawiem
Składniki: Farsz: 1/2 l śmietany, 1/2 l jogurtu, 200 g białego sera, 8 jajek, 2 ząbki czosnku, 3 garście szczawiu, 1/2 cytryny, gałka muszkatołowa sól, pieprz. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 50 g masła, 2 łyżki wody, 1/2 łyżki soli.
Im bardziej naturalne składniki, tym tarta będzie wyjątkowo smaczna. Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę z lodówki wsyp do malaksera, dodaj posiekane zimne masło i zmiksuj, aby składniki lekko się przemieszały. Dodaj resztę składników i miksuj aż do uzyskania klasycznego ciasta. Jeśli ci nie wychodzi, przełóż wszystko na stolnicę i szybko zagnieć rękami. Wstaw na godzinę do lodówki.
Farsz: umyty szczaw zblanszuj na gorącej oliwie z czosnkiem, lekko soląc, aby trochę zmniejszył objętość. W misce ubij 6 jaj, mieszając, wlej jogurt, śmietanę, sok z cytryny i przypraw do smaku. Na końcu dodaj ostudzone liście szczawiu z twarogiem. Lekko wymieszaj. Wysmaruj formę masłem, wyłóż ciastem i zalej farszem. Tartę udekoruj jajkami na twardo oraz liśćmi szczawiu. Piecz 25-30 minut w 180°C.
Kurczak faszerowany po polsku
Składniki: Wiejski kurczak (wypatroszony), 1/2 kg kurzych wątróbek, 200 g mielonej cielęciny, 1 chałka, 100 g masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, pęczek natki pietruszki , 2 łyżki miodu, 3 łyżeczki koniaku lub brandy, sól, pieprz.
Kurczaka umyj, osusz, natrzyj masłem i posól. Farsz: chałkę porwij na kawałki i namocz w mleku. Przełóż do malaksera wątróbkę, cielęcinę, masło, odciśniętą z mleka chałkę, posiekaną natkę pietruszki, miód, koniak, żółtka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę i łyżką dodawaj powoli do farszu, lekko mieszając.
Nadziej farszem kurczaka i zaszyj specjalnymi igłami lub zepnij za pomocą wykałaczek. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw kurczaka, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i nakryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie zdejmij folię i zwiększ na 10 minut temperaturę, aby kurczak się zrumienił. Gdy wystygnie, pokrój na porcje i przełóż do naczynia szczelnie zamykanego. Podaj np. z młodą kapustą na cebuli z koprem.
Blacha rabarbaru
Składniki: 2 kg rabarbaru, 200 g cukru. Krem waniliowy: 400 ml mleka, 80 g cukru, 4 łyżeczki mąki pszennej, 9 żółtek. Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, sól. Beza: 9 białek + wagowo tyle samo cukru pudru.
Rabarbar umyj, pokrój w paski, włóż do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Krem: ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i dalej ubijaj. Masę przelej do gotującego się mleka, mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje.
Ciasto: do malaksera wsyp mąkę z lodówki i zimne pokruszone masło. Zmiksuj składniki, dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób ciasto.
Beza: ubij białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłóż formę grubszą warstwą ciasta, zalej kremem, rabarbar połóż na krem i zalej pianą bezową. Ciasto piecz 40-50 minut w 180°C. Potem schłodź ciasto, by przy krojeniu syrop z rabarbaru się nie wylewał.