Bifteki z chipsami ziemniaczanymi i sosem tzaziki
Greckie "kotlety mielone".

Składniki:
- pół ogórka sałatkowego,
- 500 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 600 g ziemniaków,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- 2 cebule,
- 6 gałązek oregano,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka keczupu,
- słodka papryka,
- Cumin,
- 10 łyżek oleju,
- pomidor,
- cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Ogórek utrzeć na grubej tarce, osączyć na sicie. Jogurt i oliwę z oliwek umieścić w misce, dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać pokroić w 3-4 mm plastry, trzymać w wodzie. 2 kromki pieczywa namoczyć, odcisnąć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 1 ząbek czosnku drobno posiekać. Oberwać listki z 2 gałązek oregano. Mięso, jajko, pieczywo, keczup, oregano i czosnek wyrobić na masę, którą doprawić solą, pieprzem, papryką i cuminem. Z masy formować 12 owalnych bifteki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Bifteki smażyć z obu stron 6-7 minut na średnim ogniu. Trzymać w cieple. 1 cebulę i 1 pomidora obrać, pokroić w kostkę .
6 łyżek oleju rozgrzać na patelni i smażyć chipsy ziemniaczane, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posolić. Ogórek dodać do jogurtu i jeszcze raz doprawić. Bifteki podawać z chipsami ziemniaczanymi i tzaziki, dekorować cytryną, pokrojonymi w kostkę cebulą i pomidorem oraz oregano.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 3200 kJ/764 kcal