Bifteki z chipsami ziemniaczanymi i sosem tzaziki
Greckie "kotlety mielone".
- 500 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 600 g ziemniaków,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- 2 cebule,
- 6 gałązek oregano,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka keczupu,
- słodka papryka,
- Cumin,
- 10 łyżek oleju,
- pomidor,
- cytryna do dekoracji
6 łyżek oleju rozgrzać na patelni i smażyć chipsy ziemniaczane, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posolić. Ogórek dodać do jogurtu i jeszcze raz doprawić. Bifteki podawać z chipsami ziemniaczanymi i tzaziki, dekorować cytryną, pokrojonymi w kostkę cebulą i pomidorem oraz oregano.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 3200 kJ/764 kcal