Bifteki z chipsami ziemniaczanymi i sosem tzaziki

Greckie "kotlety mielone".

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 500 g jogurtu greckiego,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- 3 ząbki czosnku,

- sól, pieprz,

- 600 g ziemniaków,

- 2 kromki pieczywa tostowego,

- 2 cebule,

- 6 gałązek oregano,

- 500 g mieszanego mięsa mielonego,

- 1 jajko,

- 1 łyżka keczupu,

- słodka papryka,

- Cumin,

- 10 łyżek oleju,

- pomidor,

- cytryna do dekoracji Przygotowanie: Ogórek utrzeć na grubej tarce, osączyć na sicie. Jogurt i oliwę z oliwek umieścić w misce, dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać pokroić w 3-4 mm plastry, trzymać w wodzie. 2 kromki pieczywa namoczyć, odcisnąć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 1 ząbek czosnku drobno posiekać. Oberwać listki z 2 gałązek oregano. Mięso, jajko, pieczywo, keczup, oregano i czosnek wyrobić na masę, którą doprawić solą, pieprzem, papryką i cuminem. Z masy formować 12 owalnych bifteki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Bifteki smażyć z obu stron 6-7 minut na średnim ogniu. Trzymać w cieple. 1 cebulę i 1 pomidora obrać, pokroić w kostkę .

6 łyżek oleju rozgrzać na patelni i smażyć chipsy ziemniaczane, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posolić. Ogórek dodać do jogurtu i jeszcze raz doprawić. Bifteki podawać z chipsami ziemniaczanymi i tzaziki, dekorować cytryną, pokrojonymi w kostkę cebulą i pomidorem oraz oregano.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 3200 kJ/764 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas