Bigos - polski specjał

Gar bigosu wystarczy na minimum dwa dni
Gar bigosu wystarczy na minimum dwa dni123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 0,8 kg mieszanych mięs (np. wybrane wędliny, kiełbasa wiejska, ewentualnie też schab, dziczyzna, pieczeń wieprzowa)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 jabłka (złota reneta lub antonówka)
  • 30 g suszonych grzybków (najlepsze będą borowiki i podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka suszonych śliwek
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek, rozmaryn, nasiona jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • tłuszcz do smażenia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?