Bigos wegetariański
Najważniejszym i najzdrowszym zarazem składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Wypróbuj nasz przepis w wersji bezmięsnej. Smakuje równie dobrze, jak tradycyjny, a jest bardziej lekkostrawny.
Składniki:
- słoik kapusty kiszonej
- 1 burak
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ½ papryki
- cukinia
- kminek
- bulion warzywny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać, aby nie była za kwaśna. Cebulę i cukinię obrać i wraz z papryką podsmażyć na oleju, wrzucić do kapusty. Doprawić całość przyprawami, gotować, aż kapusta zmięknie. Buraka ugotować oddzielnie, zetrzeć na grubej tarce.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wiórka z buraka i jabłka dodać pod koniec gotowania do kapusty. Jeszcze raz doprawić do smaku. Gotowy posypać siekanym koperkiem, podawać na gorąco z bezglutenowym pieczywem, ryżem lub ziemniakami.