Bigos z winem
Czas na dobry, domowy bigos.

Składniki
na 4 porcje
- 500 g kapusty kwaszonej
- pół główki kapusty białej
- 4 suszone grzyby
- 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.)
- 150 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wina.
Poszatkowaną kapustę białą gotujemy razem z rozdrobnionymi grzybami 40 minut w małej ilości wody. Mięso solimy, obsmażamy na oleju, wkładamy do kapusty kwaszonej, zalewamy małą ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki, nie rumieniąc ich. Przekładamy skwarki do kapusty, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, wsypujemy mąkę i przyrządzamy zasmażkę.
Obie kapusty łączymy, dodajemy pokrojone mięso i obraną ze skórki, pokrojoną kiełbasę, zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje nadmiar wywaru. Przed podaniem wlewamy szklankę czerwonego wina, dobrze mieszamy, przykrywamy i chwilę czekamy, aby bigos przeszedł smakiem i zapachem wina.