Reklama

Bigos z winem

Czas na dobry, domowy bigos.

Składniki na 4 porcje

  • 500 g kapusty kwaszonej
  • pół główki kapusty białej
  • 4 suszone grzyby
  • 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina.

Poszatkowaną kapustę białą gotujemy razem z rozdrobnionymi grzybami 40 minut w małej ilości wody. Mięso solimy, obsmażamy na oleju, wkładamy do kapusty kwaszonej, zalewamy małą ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki, nie rumieniąc ich. Przekładamy skwarki do kapusty, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, wsypujemy mąkę i przyrządzamy zasmażkę.

Obie kapusty łączymy, dodajemy pokrojone mięso i obraną ze skórki, pokrojoną kiełbasę, zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje nadmiar wywaru. Przed podaniem wlewamy szklankę czerwonego wina, dobrze mieszamy, przykrywamy i chwilę czekamy, aby bigos przeszedł smakiem i zapachem wina.

Reklama

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: bigos

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy