Bigos z winem

Czas na dobry, domowy bigos.

Bigos to tradycyjne polskie danie
Bigos to tradycyjne polskie danie123RF/PICSEL

Poszatkowaną kapustę białą gotujemy razem z rozdrobnionymi grzybami 40 minut w małej ilości wody. Mięso solimy, obsmażamy na oleju, wkładamy do kapusty kwaszonej, zalewamy małą ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki, nie rumieniąc ich. Przekładamy skwarki do kapusty, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, wsypujemy mąkę i przyrządzamy zasmażkę.

Obie kapusty łączymy, dodajemy pokrojone mięso i obraną ze skórki, pokrojoną kiełbasę, zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje nadmiar wywaru. Przed podaniem wlewamy szklankę czerwonego wina, dobrze mieszamy, przykrywamy i chwilę czekamy, aby bigos przeszedł smakiem i zapachem wina.

Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapustaINTERIA.PL
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas