Biją na głowę tradycyjne racuchy. Zrobisz w mniej niż 15 minut

Placki z twarogu, to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu, a mają ochotę na coś pysznego. Potrzebujemy tylko kilka składników w tym dobry twaróg i cynamon. Placuszki smażymy na patelni. Najlepiej smakują z ulubionymi owocami i sosem truskawkowym. Przepis na te miniserniczki zdradziła Ewa Wachowicz.

Placuszki twarogowe idealnie smakują prosto z patelni
Placuszki twarogowe idealnie smakują prosto z patelni 123RF/PICSEL

Przepis na placuszki serowe od Ewy Wachowic 

Placuszki serowe z patelni - składniki

  • 300 g sera białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2,5 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia (można zrobić je samemu)
„Ewa gotuje”: Masło klarowanePolsat

Do podania:

ulubione owoce, sos truskawkowy lub sok malinowy

Placuszki serowe - przygotowanie

  1. Ser przełożyć do miski. Posłodzić. 
  2. Dosypać mąkę, przyprawić cynamonem. 
  3. Dodać żółtka i wszystko rozdrobnić widelcem. 
  4. Białka ubić z solą. 
  5. Przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  6. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim serowe placuszki (najlepiej wychodzą formowane za pomocą 2 łyżek). Masa jest dość gęsta, prawie jak na sernik 
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 

Polecamy także przepis na racuchy wigilijne


*** 
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas