Biją na głowę tradycyjne racuchy. Zrobisz w mniej niż 15 minut
Placki z twarogu, to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu, a mają ochotę na coś pysznego. Potrzebujemy tylko kilka składników w tym dobry twaróg i cynamon. Placuszki smażymy na patelni. Najlepiej smakują z ulubionymi owocami i sosem truskawkowym. Przepis na te miniserniczki zdradziła Ewa Wachowicz.
Placuszki twarogowe idealnie smakują prosto z patelni 123RF/PICSEL
Przepis na placuszki serowe od Ewy Wachowic
Placuszki serowe z patelni - składniki
- 300 g sera białego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2,5 łyżki mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia (można zrobić je samemu)
„Ewa gotuje”: Masło klarowanePolsat
Do podania:
ulubione owoce, sos truskawkowy lub sok malinowy
Placuszki serowe - przygotowanie
- Ser przełożyć do miski. Posłodzić.
- Dosypać mąkę, przyprawić cynamonem.
- Dodać żółtka i wszystko rozdrobnić widelcem.
- Białka ubić z solą.
- Przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim serowe placuszki (najlepiej wychodzą formowane za pomocą 2 łyżek). Masa jest dość gęsta, prawie jak na sernik
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Polecamy także przepis na racuchy wigilijne
***
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.