Biją na głowę tradycyjne racuchy. Zrobisz w mniej niż 15 minut

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Placuszki twarogowe idealnie smakują prosto z patelni
Placuszki twarogowe idealnie smakują prosto z patelni 123RF/PICSEL

Placuszki serowe z patelni - składniki

  • 300 g sera białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2,5 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia (można zrobić je samemu)
„Ewa gotuje”: Masło klarowanePolsatPolsat

Placuszki serowe - przygotowanie 

  1. Ser przełożyć do miski. Posłodzić. 
  2. Dosypać mąkę, przyprawić cynamonem. 
  3. Dodać żółtka i wszystko rozdrobnić widelcem. 
  4. Białka ubić z solą. 
  5. Przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  6. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim serowe placuszki (najlepiej wychodzą formowane za pomocą 2 łyżek). Masa jest dość gęsta, prawie jak na sernik 
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.