Biszkopciki cytrynowe z lodami i pomarańczą
Deser na każdą okazję.
Składniki na 8 porcji:
Ciasto: - 5 jajek,
Przygotowanie:
Upiec biszkopciki. Białka jajek ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, bardzo delikatnie wymieszać. Połączyć wszystko z mąką wymieszaną ze skórką cytrynową. Na pergaminie wylewać po 3-4 łyżki ciasta tworząc koła. Piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku przez 10-15 minut, ostudzić. Połączyć jogurt z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/4 l wrzątku, połączyć z masą jogurtową, zostawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z zastygającą masą jogurtową. Biszkopciki nadziewać masą i składać na pół. Podawać z lodami i dekorować pomarańczą oraz melisą.
Lubisz słodkości? Zobacz też: