Biszkopt z buraka z truskawkami
Buraki dzielimy na mniejsze cząstki i za pomocą blendera miksujemy z olejem.
Składniki na 6 porcji:
- 500 g ugotowanych buraków
- 200 ml oleju rzepakowego
- 8 jajek
- 400 g cukier trzcinowy
- 8 łyżek miodu wielokwiatowego
- 500 g mąki pszennej
- 150 g kakao
- 150 g orzechów włoskich
- 4 g proszku do pieczenia
- Kilka łyżek syropu z pędów sosny
- 150 ml czystego alkoholu
- 500 ml wody
- Kilka truskawek
- Do smaku: cynamon mielony, laska wanilii (np. Prymat)
Sposób przygotowania:
1. Buraki dzielimy na mniejsze cząstki i za pomocą blendera miksujemy z olejem. Dodajemy jajka, cukier i miód. Miksujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę, ziarenka z laski wanilii, kakao, starte orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy masę do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180̊C. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki, które moczymy w mieszance syropu z pędów sosny, alkoholu i wody.
2. Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach syropu z pędów sosny. Podajemy z kawałkami nasączonego biszkoptu i lodami np. z białej czekolady.
Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana, "Doradca smaku 3"