Biszkopt z buraka z truskawkami

Buraki dzielimy na mniejsze cząstki i za pomocą blendera miksujemy z olejem.

Biszkopt z buraka
Biszkopt z burakamateriały prasowemateriały prasowe

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g ugotowanych buraków
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 8 jajek
  • 400 g cukier trzcinowy
  • 8 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g kakao
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 g proszku do pieczenia
  • Kilka łyżek syropu z pędów sosny
  • 150 ml czystego alkoholu
  • 500 ml wody
  • Kilka truskawek
  • Do smaku: cynamon mielony, laska wanilii (np. Prymat)

Sposób przygotowania:

1. Buraki dzielimy na mniejsze cząstki i za pomocą blendera miksujemy z olejem. Dodajemy jajka, cukier i miód. Miksujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę, ziarenka z laski wanilii, kakao, starte orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy masę do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180̊C. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki, które moczymy w mieszance syropu z pędów sosny, alkoholu i wody.

2. Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach syropu z pędów sosny. Podajemy z kawałkami nasączonego biszkoptu i lodami np. z białej czekolady.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana, "Doradca smaku 3"

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas