Biszkopt z makiem - przysłała Mieczysława

CIASTO: 4 jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. MASA: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 25 deko margaryny, aromat migdałowy.

article cover
INTERIA.PL

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy lub na blachę i piec około 30 minut. Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie wodę odlać, mak dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz olejkiem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto.

Życzę smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas