Reklama

Reklama

Biszkopt z owocami i galaretką zawsze na topie

Biszkopt z owocami i galaretką to proste w przygotowaniu ciasto, który zachwyci gości i domowników. To świetny deser na każdą okazję. Biszkopt z owocami i galaretką może z łatwością stać się twoim znakiem rozpoznawczym na wszelakich imprezach. Zwłaszcza że nie wymaga wiele pracy!

Składniki - ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem:

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 200 g masła
  • Dodatkowo:
  • 250 g świeżych owoców (maliny, borówki)
  • 2 opakowania galaretki owocowej w proszku
  • 750 ml gorącej wody

Biszkopt z owocami i galaretką - przygotowanie

1. Budynie ugotować w podanej ilości mleka, ostudzić. Galaretkę rozpuścić w podanej ilości wody, odstawić do stężenia.

2. Przygotować krem - miękkie masło zmiksować do osiągnięcia puszystej białej masy, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu, odstawić.

3. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, dodać proszek do pieczenia i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu do suchego patyczka przez około 25 minut, wystudzić.

Reklama

4. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć owoce, na wierzch wylać tężejącą galaretkę, włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całość stężała.

Kochasz ciasta? Sprawdź inne nasze przepisy:

Biszkopt rzucany

Tort Dacquoise

Ciasto kakaowe z jednym jajkiem

Zobacz też:



INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: biszkopt | owoce | galaretka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje