Reklama

Reklama

Ciasto kakaowe z jednym jajkiem

Ekspresowy wypiek, któremu niczego nie brakuje. Wystarczy kilka podstawowych składników, by cieszyć się mocno kakaowym deserem z owocową nutą. Wymieszaj i upiecz – to takie łatwe!

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przesiej mąkę do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i kakao, a opcjonalnie także łyżeczkę cynamonu, jeśli lubisz jego aromat. Wymieszaj i dodaj mokre składniki – olej roślinny oraz mleko. Wbij także jedno jajko.

Wymieszaj dobrze masę (najlepiej mikserem) i połowę przelej do wyłożonej papierem formy. Na nią nałóż powidła lub dżem (nie musi być równo), a następnie przełóż drugą część masy kakaowej.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Grzanie góra-dół. Podawaj z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

***

Reklama

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe | brownie | proste przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje