Ciasto kakaowe z jednym jajkiem
Ciasto kakaowe to ekspresowy wypiek, któremu niczego nie brakuje. Wystarczy kilka podstawowych składników, by cieszyć się mocno kakaowym deserem z owocową nutą. Wymieszaj i upiecz – ciasto kakaowe gotowe!

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe - przygotowanie
Przesiej mąkę do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i kakao, a opcjonalnie także łyżeczkę cynamonu, jeśli lubisz jego aromat. Wymieszaj i dodaj mokre składniki – olej roślinny oraz mleko. Wbij także jedno jajko.Wymieszaj dobrze masę (najlepiej mikserem) i połowę przelej do wyłożonej papierem formy. Na nią nałóż powidła lub dżem (nie musi być równo), a następnie przełóż drugą część masy kakaowej.Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Grzanie góra-dół. Podawaj z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz także: