Ciasto kakaowe z jednym jajkiem
Ciasto kakaowe to ekspresowy wypiek, któremu niczego nie brakuje. Wystarczy kilka podstawowych składników, by cieszyć się mocno kakaowym deserem z owocową nutą. Wymieszaj i upiecz – ciasto kakaowe gotowe!
Ciasto kakaowe - przygotowanie
Przesiej mąkę do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i kakao, a opcjonalnie także łyżeczkę cynamonu, jeśli lubisz jego aromat. Wymieszaj i dodaj mokre składniki – olej roślinny oraz mleko. Wbij także jedno jajko.
Wymieszaj dobrze masę (najlepiej mikserem) i połowę przelej do wyłożonej papierem formy. Na nią nałóż powidła lub dżem (nie musi być równo), a następnie przełóż drugą część masy kakaowej.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Grzanie góra-dół. Podawaj z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz także: