Bitki w duszonych podgrzybkach
Można podawać w pieczywie.

Składniki:
- 0,75 kg wołowiny zrazowej, - 0,5 kg podgrzybków, - 1 marchewka, - kawałek selera, - 2 cebule, - 0,5 szklanki śmietanki 30 proc., - 4 łyżki mąki, - 1 listek laurowy, - gałązka rozmarynu, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - ziele angielskie, - olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Wołowinę oczyścić, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Marchewkę i seler po oczyszczeniu pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić. Na rozgrzanym oleju przesmażyć oprószone mąką kawałki wołowiny, przełożyć do garnka. Mięso zalać wodą do przykrycia, doprawić solą i pieprzem. Dodać listek laurowy. Kawałek rozmarynu, ziele angielskie i przesmażone warzywa, gotować. Na rozgrzanym maśle partiami przesmażyć podgrzybki i dodać do mięsa. Gotować do miękkości wołowiny. Można podać w pieczywie, udekorować pozostałym rozmarynem. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 5 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!