Bitki w duszonych podgrzybkach
Można podawać w pieczywie.
- 0,75 kg wołowiny zrazowej,
- 0,5 kg podgrzybków,
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 0,5 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki mąki,
- 1 listek laurowy,
- gałązka rozmarynu,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Wołowinę oczyścić, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Marchewkę i seler po oczyszczeniu pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić. Na rozgrzanym oleju przesmażyć oprószone mąką kawałki wołowiny, przełożyć do garnka. Mięso zalać wodą do przykrycia, doprawić solą i pieprzem. Dodać listek laurowy. Kawałek rozmarynu, ziele angielskie i przesmażone warzywa, gotować. Na rozgrzanym maśle partiami przesmażyć podgrzybki i dodać do mięsa. Gotować do miękkości wołowiny. Można podać w pieczywie, udekorować pozostałym rozmarynem.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 5 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!