Bitki zapiekane pod gorgonzolą
Kruche, soczyste, przyrządzane z bukietem warzyw. Bitki zapiekane pod gorgonzolą to idealne na niedzielny obiad.

Składnik na 4 porcje:
- 2 czerwone cebule
- 4 gruszki
- olej
- 600 g wieprzowiny na kotlety bez kości
- sól
- pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 150 ml śmietany
- 250 g gorgonzoli
Sposób przygotowania:
1. Cebule i gruszki obrać, pokroić w ósemki, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z gruszkami. Kiedy zaczną się karmelizować, patelnię zdjąć z ognia. Mięso oczyścić, pokroić w grubsze plastry. Lekko je rozbić, oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na oleju z patelni. Poprószyć pieprzem, wymieszać z cebulą i gruszkami, dołożyć gałązki rozmarynu.
2. Przełożyć do brytfanki. Zalać śmietaną, posypać pokruszoną gorgonzolą (innym serem pleśniowym, np. lazurem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 10 minut - do przyrumienienia mięsa i aż ser się rozpuści. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.