Błędy, które popełniasz gotując zupę

Zupy to najprostszy sposób na obiad. Dobrze smakują w dniu ich przygotowania, a jeszcze lepiej na drugi dzień. Można je przygotować w dużej ilości, zamrażać i podgrzewać. Niezależnie od tego, czy lubisz lekkie buliony, czy gęste, pełne mięsa i kawałków warzyw, wszyscy możemy się zgodzić, że zupy są niezastąpione. Chociaż przygotowanie zupy wydaje się proste, unikaj typowych błędów, które mogą popsuć twój obiad.

article cover
©123RF/PICSEL

Gotowe składniki

©123RF/PICSEL

Ponieważ zupy najwięcej zyskują na smaku dzięki bulionowi, najlepiej przygotować go samodzielnie. Gotowanie własnego bulionu jest pracochłonne, ale warte czasu i energii. Oczywiście prościej jest kupić gotowy bulion lub kostki bulionowe, ale gotowe produkty są pełne niezdrowych dodatków, w tym glutaminianu sodu.

Rozgotowany makaron

Rozgotowany makaron czy ryż nie wyglądają na talerzu, a tym bardziej w zupie. Aby uniknąć wpadki, ryż dodawaj na około 20 minut przed zakończeniem gotowania, a makaron w ciągu ostatnich 10 minut gotowania zupy. Możesz również ugotować ryż i makaron oddzielnie.

Dodawanie składników w nieodpowiednim czasie

©123RF/PICSEL

Różne składniki zupy wymagają różnych czasów gotowania. Unikaj dodawania wszystkiego naraz, zamiast tego spróbuj rozłożyć gotowanie w czasie. Większość zup zaczyna się od bazy, takiej jak duszony czosnek czy cebula. Następnie dodaje się wodę i warzywa, w zależności od tego jak długo będą się gotować.

Przyprawy

Wiele osób w trakcie gotowania zupy przyprawia ją za wcześnie, aby stwierdzić, czy bulion jest zbyt słony a pieprz zgorzkniał. Zupy przyprawiaj na sam koniec gotowania.

Korzystanie z suszonych ziół

Suszone zioła wypadają blado w porównaniu ze świeżymi. To dzięki tym ostatnim zupy pachną wspaniale. Posiekaj garść wybranych ziół i dodaj do garnka z zupą.

Niedogotowane warzywa

©123RF/PICSEL

Nie wszystkie warzywa gotują się w takim samym tempie. Pamiętaj o tym, aby uniknąć niedogotowanych lub rozgotowanych warzyw. Słodsze mogą wymagać więcej czasu, a delikatniejsze rodzaje warzyw dodawaj później. Jeśli robisz kremową zupę, musisz uważać, aby wszystkie warzywa były ugotowane, ponieważ będą blendowane.

Dodawanie zbyt dużej ilości nabiału

Bardzo łatwo przesadzić z kwaśną śmietaną lub jogurtem w celu osiągnięcia bogatego smaku. Zupy, które mają za dużo nabiału, nie smakują dobrze albo mogą stać się zbyt kwaśne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas