Bliny z kremem śmietankowo-serowym

Pomysł na słodki obiad.

Placuszki podaj z kremem
Placuszki podaj z kremem123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki gryczanej
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 20 dag serka homogenizowanego
  • 20 ml śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszaj z cukrem, kilkoma łyżkami mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj roztopione masło, pozostałe mleko, żółtka, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj tak, by nie było białych chmurek. Odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.

2. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kładź partiami ciasto i smaż na złoty kolor z obu stron. Śmietanę zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek homogenizowany, cukier wanilinowy, miksuj kilka chwil. Kładź krem na placki. Udekoruj melisą i cząstkami jabłka. Podawaj ciepłe lub zimne.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas