Bliny z kremem śmietankowo-serowym
Pomysł na słodki obiad.
Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki gryczanej
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 8 dag roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 20 dag serka homogenizowanego
- 20 ml śmietany 18 proc.
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszaj z cukrem, kilkoma łyżkami mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj roztopione masło, pozostałe mleko, żółtka, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj tak, by nie było białych chmurek. Odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
2. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kładź partiami ciasto i smaż na złoty kolor z obu stron. Śmietanę zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek homogenizowany, cukier wanilinowy, miksuj kilka chwil. Kładź krem na placki. Udekoruj melisą i cząstkami jabłka. Podawaj ciepłe lub zimne.