Bliscy Ewy Wachowicz często proszą o tą zapiekankę. Wy też będzie robić ją regularnie - pycha!
Mieloną wieprzowinę i wołowinę można wykorzystać do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej. Jest bardzo smaczna i moi bliscy często proszą o jej wykonanie. Do jej zrobienia można zastosować mieszankę mięsa albo tylko jeden rodzaj. W każdym przypadku się uda.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- masło klarowane do smażenia
- 2 marchewki
- garść groszku zielonego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- liść laurowy
- 1 łyżka sosu Worcester
- ½ szklanki Guinnessa
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 ml bulionu wołowego
- 5 ziemniaków1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- ser żółty cheddar
Opis przygotowania:
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).