Jedz te surówki codziennie. Ryzyko zawału może spaść nawet o 26 proc.

Anna Czowalla

Te surówki możesz jeść codziennie - obniżą ryzyko zawału
Te surówki możesz jeść codziennie - obniżą ryzyko zawału123RF/PICSEL

Najlepsze składniki do surówek na serce

  • buraki - od lat są badane pod kątem wpływu na ciśnienie krwi. W 2024 roku eksperci z Mayo Clinic (USA) w przeglądzie klinicznym wymienili je wśród produktów szczególnie korzystnych dla zdrowia serca. Azotany zawarte w burakach przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi. Potwierdzono to zarówno w badaniach na zdrowych ochotnikach, jak i u osób z nadciśnieniem;
  • pomidory - likopen, czyli czerwony barwnik pomidorów, jest silnym antyoksydantem. Badania epidemiologiczne z ostatnich lat, m.in. prowadzone w Uniwersytecie w Parmie (Włochy), wskazują, że wyższe stężenie likopenu we krwi koreluje z mniejszym utlenianiem LDL i niższym ryzykiem miażdżycy. Efekt jest szczególnie widoczny, gdy pomidory spożywa się z dodatkiem zdrowych tłuszczów, np. oliwy;
  • awokado - w 2021 roku opublikowano kompleksowy przegląd badań klinicznych w Journal of the American Heart Association. Analiza obejmowała prace z USA, Meksyku i Australii. Potwierdziła one, że regularne spożywanie awokado obniżało cholesterol całkowity średnio o 18 mg/dL, poprawiało profil lipidowy i zwiększało przepływ krwi w tętnicach;
  • orzechy - analizy prowadzone m.in. na Harvard T.H. Chan School of Public Health pokazują, że garść orzechów dziennie dostarcza kwasów omega‑3 i związków fenolowych, które działają przeciwzapalnie i poprawiają elastyczność naczyń. Rezultaty są widoczne już po kilku tygodniach regularnego spożycia;
  • rośliny strączkowe - praca naukowa z 2023 roku opublikowana w czasopiśmie Nutrients potwierdziła, że osoby regularnie jedzące rośliny strączkowe mają niższy wskaźnik masy ciała i mniejsze ryzyko otyłości, a to pośrednio chroni serce przed przeciążeniem i chorobami;
  • oliwa - w 2024 roku w Alzheimer's & Dementia opublikowano analizę badań z USA i Hiszpanii, w której potwierdzono, że regularne spożycie oliwy extra virgin wiąże się nie tylko z lepszym zdrowiem serca, ale i niższym ryzykiem demencji. Efekt przypisuje się wysokiej zawartości polifenoli i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Surówki i sałatki zawierają w sobie wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm, bez szkody dla zdrowia i smukłej sylwetki
Surówki i sałatki zawierają w sobie wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm, bez szkody dla zdrowia i smukłej sylwetki123RF/PICSEL

Przepisy na surówki wspierające serce

  • 2 garście rukoli,
  • 2 garście roszponki,
  • 1 duży pomidor malinowy lub 6 pomidorków cherry,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych),
  • ½ szklanki ugotowanej lub odsączonej fasoli z puszki,,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sok z ½ cytryny,
  • szczypta soli morskiej.
  1. Umyj i osusz sałaty, przełóż do miski.
  2. Pomidora pokrój w kostkę, awokado w plastry.
  3. Dodaj orzechy i fasolę.
  4. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posól.
  5. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.
  • 2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty,
  • 1 duża marchew, starta na grubych oczkach,
  • ½ szklanki pestek granatu,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta soli i pieprzu.
  1. Kapustę posól i lekko ugnieć ręką, by zmiękła.
  2. Dodaj startą marchew i pestki granatu.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z octem, solą i pieprzem.
  4. Polej surówkę sosem, wymieszaj i odstaw na 5 minut, by smaki się połączyły.
  • 2 średnie buraki, ugotowane lub upieczone,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • sok z ½ cytryny,
  • świeżo mielony pieprz.
  1. Buraki pokrój w kostkę, awokado w plastry.
  2. Na talerzu ułóż szpinak, buraki i awokado.
  3. Posyp orzechami.
  4. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem.
  5. Wymieszaj tuż przed podaniem.
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu),
  • 10 pomidorków cherry,
  • ½ ogórka zielonego,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 50 g sera feta light,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub mieszanki ziół śródziemnomorskich.
  1. Ciecierzycę opłucz i odsącz.
  2. Pomidorki przekrój na połówki, ogórka pokrój w półplasterki, a cebulę w cienkie piórka.
  3. Wymieszaj warzywa z ciecierzycą, dodaj pokruszoną fetę.
  4. Skrop oliwą, posyp ziołami i delikatnie wymieszaj.
  • 2 garście sałaty rzymskiej,
  • ½ szklanki świeżych jagód,
  • ½ szklanki truskawek, pokrojonych w połówki,
  • 2 łyżki migdałów w płatkach,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).
  1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj owoce i posyp migdałami.
  3. Jogurt wymieszaj z miodem i polej surówkę tuż przed podaniem.

Jak często jeść surówki na zdrowe serce?

Zobacz również:

    Zobacz również:

    „Ewa gotuje”: Sopa de ajoPolsat