Blok czekoladowy z bakaliami
Dla miłośników czekoladowych deserów.

Składniki
- 15 dag herbatników
- łyżka oleju
- pół szklanki wody
- 25 dag masła
- 1,5 szklanki cukru
- 50 dag mleka w proszku
- ćwierć szklanki kakao
- szklanka orzechów włoskich
- szklanka orzechów laskowych
- pół szklanki pistacji
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki rodzynek
Sposób przygotowania
1. Herbatniki pokrusz. Formę posmaruj cienką warstwą oleju. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i cukier. Rozpuść podgrzewając. Lekko ostudź. 2. Mleko w proszku wymieszaj z kakao. Dodaj masę maślaną, większą część bakalii, resztę odkładając do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do podłużnej formy. Posyp wierzch bakaliami, lekko dociśnij. Chłodź całą noc w lodówce.