Blondies kontra brownies
Równie kaloryczne, równie sycące, równie pyszne. A które wy wolicie?
Blondies
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 250 g masła
- 300 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 150 g orzechów macadamia
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać i roztopić razem z masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Zdjąć z ognia, przelać do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Orzechy poprzekrawać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami. Jajka roztrzepać i stopniowo wlewać do czekolady, caly czas mieszając. Następnie wmieszać mąkę. Ciasto nałożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać. Piec w 175 st. C przez ok. 25 minut. Oprószyc cukrem pudrem.
Brownies
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 7 jajek
- 300 g orzechów włoskich
- 500 g cukru
- 2 paczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 325 g mąki
- pół paczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 250 g czekolady
- 150 g śmietany
- 50 g tłuszczu kokosowego
Przygotowanie:
300 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę roztopić w małym rondelku na słabym ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej) ciągle mieszając. Odstawić. Jajka roztrzepać. Orzechy grubo posiekać. Stopioną czekoladę i masło wlać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego wyrobić na gładką masę. Blachę dobrze natłuścić i wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
250 g czekolady pokruszyć. Czekoladę, śmietanę i tłuszcz kokosowy podgrzewać na słabym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Pokroić na 60 kawałków.