Konkurencja dla kapryśnej borówki amerykańskiej. Ta roślina z powodzeniem ją zastąpi
Borówka amerykańska to w polskich ogrodach element obowiązkowy. Trudno się dziwić – jej owoce są smaczne i zawierają cenne dla zdrowia właściwości. W ostatnim czasie pod lupą znalazła się inna roślina, która jest dla niej prawdziwą konkurencją. Mowa o świdośliwie, która od jakiegoś czasu podbija serca działkowców. Czy warto sadzić ten dość niedoceniany krzew?

Świdośliwa konkurencją dla borówki amerykańskiej? Trudno o taki werdykt, zwłaszcza, że to ta druga w polskich ogrodach zajmuje kluczowe miejsce. Świdośliwa (w naszym kraju dostępne w sprzedaży najczęściej: lamracka, kanadyjska i olcholistna) ma równie pyszne owoce i trochę mniej wymagań, jeśli chodzi o pielęgnację.
Dlatego też nie bez powodu w ostatnim czasie podbija serca działkowców. Zdobią ją barwne kwiaty, a latem krzew obsypuje się smacznymi i zdrowymi owocami. Minusem jest to, że owocuje w trzy-cztery lata od czasu posadzenia.
Owoce świdośliwy, czyli skarbnica zdrowia
Owoce świdośliwy są bogate w antocyjany, potas, błonnik i witaminy z grupy B. Takie połączenie wspiera odporność w sezonie na infekcje, jak i pomaga w stanach zmęczenia. Oprócz tego zawartość wspomnianych składników przyczynia się do zwalczania wolnych rodników. To oznacza, że pomagają one hamować procesy starzenia, wpływają też pozytywnie na serce i układ krążenia.

Owoce świdośliwy są słodsze niż owoce borówki amerykańskiej, a ich zapach przypomina miks porzeczek i jagód. Można je jeść od razu albo przygotować z nich dżemy, syropy i powidła. Sprawdzą się też jako dodatek do ciast i deserów.
Wymagania świdośliwy
Świdośliwa preferuje podłoże o odczynie pH od 6,2 do 7.5 (od lekko kwaśnego do zasadowego). Miejsce, w którym mają się docelowo znaleźć, wcześniej dobrze jest odkwasić np. węglanem wapnia. Krzew wyda obfite plony, jeśli jego stanowisko będzie słoneczne. Dobrze poradzi sobie również w lekko zacienionym miejscu.
Krzew nie jest zbytnio wymagający, jeśli chodzi o podlewanie. W czasie suszy dobrze jest jednak pamiętać o regularnym podlewaniu (zwłaszcza w przypadku młodego krzewu). Rok po posadzeniu podlewanie powinno być intensywniejsze - pozwoli to roślinie się dobrze ukorzenić.
Kiedy kwitnie świdośliwa?
Świdośliwa kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Gałązki obsypują się w tym czasie zebranymi w grona kwiatami. Są odporne na niskie temperatury, dlatego poradzą sobie nawet w trakcie majowych przymrozków. Krzew owocuje pod koniec lipca lub początkiem sierpnia. Owoce świdośliwy są również przysmakiem dla ptaków, dlatego można zabezpieczyć krzew np. specjalną siatką.

Świdośliwa naturalnie występuje na terenie Ameryki Północnej czy Kanady. Jest uprawiana również w Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. W Polsce bardzo często jest traktowana jako roślina ozdobna. W zależności od odmiany ma formę krzewu lub drzewa mogącego osiągnąć kilka metrów wysokości. Krzew może rosnąć w pojedynkę lub tworzyć luźny żywopłot.
Największą popularnością - jeśli chodzi o odmiany uprawne - cieszy się świdośliwa olcholistna. Najsłodszą i jednocześnie najobfitszą w owoce jest z kolei świdośliwa olcholistna „Smoky”, która może osiągać do nieco ponad 4 m wysokości. Na liście odmian polecanych do uprawy znajdują się - oprócz wspomnianej „Smoky” - świdośliwa "Northline", "Honeywood", "Martin" czy "Thiessen".