Czy jajka można mrozić? Nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy
Zapasy jajek pojawiają się w kuchniach nie tylko podczas przygotowań do Wielkanocy. Są uniwersalnym składnikiem wielu potraw, chętnie jadamy je na co dzień. Umiejętne przechowywanie pozwala minimalizować straty żywności, dlatego odpowiadamy na pytanie, czy jajka można mrozić? W tej kwestii nadal pojawia się sporo wątpliwości.

Spis treści:
Zapasy jajek w domach - nie tylko na Wielkanoc
W wielu gospodarstwach domowych zapasy jajek pojawiają się nie tylko podczas przygotowań do świąt i dużych rodzinnych uroczystości. Bywają efektem sezonowych promocji czy chęci zrobienia dużych zakupów za jednym zamachem dla oszczędności czasu. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że świeżych produktów nie można przechowywać w nieskończoność. Co zrobić w takiej sytuacji?

Czy można mrozić ugotowane jajka?
Są składnikiem sałatek, kanapek, chętnie wypełniamy je apetycznym farszem. W kuchennym zamieszaniu łatwo jednak o przesadę. Po posiłku zostało ci sporo zapasów i zastanawiasz się, co dalej? Ugotowane jajka nie nadają się do mrożenia. Choć ich spożycie uznawane jest raczej za bezpieczne, pod wpływem niskiej temperatury tracą swoją konsystencję. Stają się mało zachęcające do degustacji i zwyczajnie niesmaczne. Dużo lepszym pomysłem jest dokładne przeanalizowanie, jaka liczba ugotowanych jaj będzie wystarczająca do zjedzenia na bieżąco.
Surowe jajka można mrozić, ale pod pewnymi warunkami
Dobra wiadomość jest taka, że w zamrażarce możemy umieścić surowe jajka. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować do tego procesu. Od razu należy zaznaczyć, że nie należy mrozić całych jajek w skorupkach. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że pękną, a wyciekająca zawartość zanieczyści wnętrze urządzenia.
Zatem, jak mrozić jajka? Możesz zrobić to na kilka sposobów.
- Mieszanka jajeczna - białka i żółtka możesz roztrzepać, tworząc jednolitą masę. Nadaje się do wykorzystania w przepisach, gdzie tekstura jajek nie ma dużego znaczenia. Z powodzeniem dodasz je np. do ciast.
- Mrożenie białek - bardzo dobrze znoszą ten proces. Wcześniej warto je lekko ubić, co ułatwi ich późniejsze wykorzystanie podczas gotowania. Umieszczaj je w pojemnikach na lód, dzieląc je od razu na poręczne porcje, lub w woreczkach przeznaczonych do zamrażania.
- Mrożenie żółtek - pod wpływem niskiej temperatury mają tendencję do zagęszczania się i krzepnięcia. Aby temu zapobiec, dodaj do żółtek odrobinę soli lub cukru (w zależności od tego, do czego planujesz ich użyć) i wymieszaj.

O tym nie zapomnij podczas mrożenia
Upewnij się, że jajka są świeże. Używaj szczelnych pojemników lub woreczków, które zabezpieczają jajka przed dostępem powietrza. Zawsze opisuj opakowanie datą mrożenia. Jajka w zamrażalniku można przechowywać do sześciu miesięcy.
Istotne jest również szybkie schładzanie. Im szybciej jajka osiągną niską temperaturę, tym lepiej. Zamrażarka powinna być ustawiona na -18ºC. Z kolei proces rozmrażania jajek powinien przebiegać powoli. Przełóż je z zamrażalnika do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pośpiech nie jest wskazany. Lepiej unikać rozmrażania ich w temperaturze pokojowej, która sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii.