Błyskawiczna carbonara
Boczek pokrój w paseczki. Czosnek obierz, posiekaj.
Składniki na 2 porcje:
- 10 dag wędzonego boczku lub pancetty
- 15 dag spaghetti
- 2 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- czarny pieprz
- 5 dag żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój w paseczki. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć boczek, zrumień. Dodaj czosnek.
2. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelnię wlej parę łyżek wody z gotowania. Dodaj starty ser i osączony makaron, podgrzej, mieszając. Gdy ser się rozpuści, makaron nałóż na ogrzane talerze, dołóż po żółtku i posyp pieprzem. Przemieszaj, dopóki makaron jest gorący.
Czas przygotowania: 20 minut