Błyskawiczna kartoflanka

Smaczna i sycąca

Zupe możesz podawać z chlebem
Zupe możesz podawać z chlebem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • duża marchewka
  • mały kawałek selera
  • 1/2 pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ok. 8-10 niedużych pieczarek
  • 20 dag pokrojonych kabanosów (może być także inna kiełbasa)
  • cebula
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka)
  • olej
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki jako dodatek

Przygotowanie:

Wszystkie surowe warzywa (marchew, seler, por) oczyść, następnie pokrój (najlepiej w kostkę), zalej je 1,2 litra wody, dołóż liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do niej oczyszczone, pokrojone pieczarki, podsmaż razem, aż płyn z pieczarek nieco odparuje. Następnie dodaj pokrojone kabanosy lub inną kiełbasę, obsmaż razem.

Gdy warzywa zmiękną, dopraw zupę solą, wrzuć do niej utłuczone ziemniaki, a następnie dodaj całą zawartość patelni z cebulą, pieczarkami, kiełbasą oraz tłuszczykiem ze smażenia. Powinna powstać gęsta, zawiesista zupa. Jeśli jednak jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją przegotowaną wodą. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku.

Gotową kartoflankę ponalewaj do kokilek lub talerzy, posyp posiekaną świeżą natką pietruszki i od razu podawaj.

Zupę możesz serwować dodatkowo z pieczywem, np. białym lub razowym.

Kartoflanka będzie lżej strawna, jeśli doprawisz ją dodatkowo szczyptą majeranku.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas