Błyskawiczna kartoflanka
Smaczna i sycąca
Składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- duża marchewka
- mały kawałek selera
- 1/2 pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ok. 8-10 niedużych pieczarek
- 20 dag pokrojonych kabanosów (może być także inna kiełbasa)
- cebula
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka)
- olej
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki jako dodatek
Przygotowanie:
Wszystkie surowe warzywa (marchew, seler, por) oczyść, następnie pokrój (najlepiej w kostkę), zalej je 1,2 litra wody, dołóż liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do niej oczyszczone, pokrojone pieczarki, podsmaż razem, aż płyn z pieczarek nieco odparuje. Następnie dodaj pokrojone kabanosy lub inną kiełbasę, obsmaż razem.
Gdy warzywa zmiękną, dopraw zupę solą, wrzuć do niej utłuczone ziemniaki, a następnie dodaj całą zawartość patelni z cebulą, pieczarkami, kiełbasą oraz tłuszczykiem ze smażenia. Powinna powstać gęsta, zawiesista zupa. Jeśli jednak jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją przegotowaną wodą. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku.
Gotową kartoflankę ponalewaj do kokilek lub talerzy, posyp posiekaną świeżą natką pietruszki i od razu podawaj.
Zupę możesz serwować dodatkowo z pieczywem, np. białym lub razowym.
Kartoflanka będzie lżej strawna, jeśli doprawisz ją dodatkowo szczyptą majeranku.