Błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego
Kiedy wpadną niespodziewani goście, a w domu brak słodyczy, mamy idealne rozwiązanie: błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego. Wystarczy kilka składników i można cieszyć się pysznym deserem. Błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego są niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo proste w wykonaniu.

Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 kurze jajko,
- 30 g borówek amerykańskich
- 30 g malin
- 50 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
Błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego - przygotowanie
Zimne ciasto wyjąć z opakowania i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. W misce zmiksować serek mascarpone i cukier puder. Do masy dodać umyte owoce, wymieszać łyżką. Masę serowo-owocową wyłożyć na kwadraty, zwilżyć boki ciasta wodą i zawinąć kwadraty tak, by powstały trójkąty.
Brzegi ciasta dobrze docisnąć do siebie, np. widelcem, by nie rozkleiły się podczas pieczenia. Roztrzepać żółtko jaja i posmarować nim trójkąty z ciasta francuskiego. zrobić małe, ok. 2-3 centymetrowe nacięcie na każdym z trójkątów.
Włożyć na blaszce do pieczenia do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez 15 minut.
Po wystygnięciu ciastek można posypać je cukrem-pudrem.
Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:
Zobacz również: