Reklama

Reklama

Boczniaki po tajsku

Danie dla miłośników grzybów

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 - 1 papryczka chili, bez pestek
  • olej ryżowy lub inny neutralny w smaku
  • 300 g boczniaków (np. z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pęczek tajskiej bazylii

Sposób przygotowania

Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać potrawy).

Reklama

Kiedy grzyby będą złociste i pachnące, dodajemy sos sojowy oraz cukier, energicznie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 - 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy danie smakuje odpowiednio: powinno być ostre i słono-słodkie. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię, mieszamy i zdejmujemy "z ognia". Oprószamy białym pieprzem i podajemy z makaronem sojowym.


Materiały prasowe "Doceń polskie".

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje