Boczniaki po tajsku

Danie dla miłośników grzybów

Boczniaki po tajsku
Boczniaki po tajskumateriały prasowe

Sposób przygotowania

Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać potrawy).

Kiedy grzyby będą złociste i pachnące, dodajemy sos sojowy oraz cukier, energicznie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 - 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy danie smakuje odpowiednio: powinno być ostre i słono-słodkie. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię, mieszamy i zdejmujemy "z ognia". Oprószamy białym pieprzem i podajemy z makaronem sojowym.

Materiały prasowe "Doceń polskie".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas