Boczniaki po tajsku
Danie dla miłośników grzybów

Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 - 1 papryczka chili, bez pestek
- olej ryżowy lub inny neutralny w smaku
- 300 g boczniaków (np. z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- pęczek tajskiej bazylii
Sposób przygotowania
Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać potrawy).
Kiedy grzyby będą złociste i pachnące, dodajemy sos sojowy oraz cukier, energicznie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 - 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy danie smakuje odpowiednio: powinno być ostre i słono-słodkie. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię, mieszamy i zdejmujemy "z ognia". Oprószamy białym pieprzem i podajemy z makaronem sojowym.
Materiały prasowe "Doceń polskie".