Tort bezowy: lekki, przepyszny i o wiele prostszy, niż ci się wydaje!

Tort bezowy świetnie sprawdzi się jako elegancki i efektowny deser na przyjęcie
Tort bezowy świetnie sprawdzi się jako elegancki i efektowny deser na przyjęcie123RF/PICSEL

Tort bezowy jak z cukierni

Zobacz również:

  • 280 g białek (z około 8 jajek)
  • 400 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250-300 g mrożonych owoców (np. owoce leśne, maliny, wiśnie, truskawki, borówki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka galaretki malinowej, wiśniowej, truskawkowej (proszek)
  • 400 g serka mascarpone
  • 350 g śmietanki 30 proc. (dobrze schłodzonej)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Pasta waniliowa lub naturalny aromat waniliowy
  • ok. 400 g świeżych owoców do dekoracji (np. maliny, borówki, truskawki)
  • Zamrożone owoce przełóż do garnka, dodaj łyżkę wody i cukier.
  • Podgrzewaj do zagotowania, a następnie wlej skrobię rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
  • Gotuj chwilę, aż masa zgęstnieje.
  • Zdejmij z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, a potem schłodź.
  • Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu, rozsmaruj frużelinę.
  • Przykryj drugim blatem, nałóż resztę kremu.
  • Na wierzchu ułóż świeże owoce.
  • Najlepiej złożyć tort krótko przed podaniem - wtedy beza zachowuje chrupkość, a krem nie wsiąka w blaty.
Bezowy deser
Latem, do dekoracji tortu bezowego wykorzystaj świeże czereśnie, maliny, porzeczki czy jagody. Blaty możesz uformować przy użyciu ozdobnej tylki cukierniczej123RF/PICSEL

Czy tort bezowy jest trudny?

  • czysta, sucha miska do ubicia białek
  • białka muszą być idealnie oddzielone
  • dobre ubicie białek - nie za krótko, dopóki cukier całkiem się nie rozpuści, ale też i nie za długo, by białek nie przebić
  • suszenie bezy, nie pieczenie - powinna być chrupiąca z wierzchu, ale delikatnie piankowa w środku; zbyt wysoka temperatura zamieni ją w przypieczony placek, a nie w lekką chmurkę
  • delikatność przy składaniu - bezy są kruche, więc obchodź się z nimi bardzo delikatnie
  • składanie tuż przed podaniem - beza chłonie wilgoć, im dłużej stoi z kremem, tym bardziej mięknie
Trzy bezy udekorowane bitą śmietaną, posypane wiórkami czekolady, truskawkami i kawałkami orzechów oraz liśćmi mięty na czarnym talerzu. Obok w tle widoczne są truskawki.
Jeżeli obawiasz się, że tort bezowy jest dla ciebie za dużym wyzwaniem, przygotuj na początku mini torciki bezowe123RF/PICSEL

Z czym podać i jak udekorować?

Tort z białymi bezowymi warstwami udekorowany świeżymi owocami jak truskawki, maliny i jagody oraz bitą śmietaną.
Zamiast kremu z mascarpone możesz przygotować budyniowy krem patissiere i polać bezę sosem czekoladowym123RF/PICSEL

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 133: Justyna Szyc-NagłowskaINTERIA.PL