Boloński specjał z pieczarkami

Prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Tak podany makaron zachwyci każdego! Niestety ma jedną wadę - bardzo szybko znika ze stołu.

Boloński specjał z pieczarkami
Boloński specjał z pieczarkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz i drobno pokrój. Cebulę  i czosnek obierz, posiekaj. Oba składniki zeszklij na 1 łyżce oleju, dodaj mielone mięso. Usmaż na rumiano, przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dołóż pomidory. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.  Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż starte pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wystudź, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Domieszaj ser gouda. Wilgotną dłoń maczaj w bułce tartej, nabieraj po porcji masy i formuj kule. Smaż je na rumiano na głębokim oleju.

3. Na półmisek wyłóż część  sosu. Połóż kule, przykryj resztą sosu. Posyp wiórkami sera, udekoruj listkami bazylii.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas