Reklama

Boloński specjał z pieczarkami

Prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Tak podany makaron zachwyci każdego! Niestety ma jedną wadę - bardzo szybko znika ze stołu.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu, np. małe rurki
  • 8 pieczarek
  • 1 i 1/2 szkl. drobno starego sera gouda
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 2 łyżki wiórków sera typu parmezan
  • bazylia do dekoracji

Składniki - sos:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz i drobno pokrój. Cebulę  i czosnek obierz, posiekaj. Oba składniki zeszklij na 1 łyżce oleju, dodaj mielone mięso. Usmaż na rumiano, przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dołóż pomidory. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.  Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż starte pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wystudź, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Domieszaj ser gouda. Wilgotną dłoń maczaj w bułce tartej, nabieraj po porcji masy i formuj kule. Smaż je na rumiano na głębokim oleju.

Reklama

3. Na półmisek wyłóż część  sosu. Połóż kule, przykryj resztą sosu. Posyp wiórkami sera, udekoruj listkami bazylii.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy