Boloński specjał z pieczarkami
Prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Tak podany makaron zachwyci każdego! Niestety ma jedną wadę - bardzo szybko znika ze stołu.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz i drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oba składniki zeszklij na 1 łyżce oleju, dodaj mielone mięso. Usmaż na rumiano, przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dołóż pomidory. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż starte pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wystudź, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Domieszaj ser gouda. Wilgotną dłoń maczaj w bułce tartej, nabieraj po porcji masy i formuj kule. Smaż je na rumiano na głębokim oleju.
3. Na półmisek wyłóż część sosu. Połóż kule, przykryj resztą sosu. Posyp wiórkami sera, udekoruj listkami bazylii.