Reklama

Reklama

Boloński specjał z pieczarkami

Prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Tak podany makaron zachwyci każdego! Niestety ma jedną wadę - bardzo szybko znika ze stołu.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu, np. małe rurki
  • 8 pieczarek
  • 1 i 1/2 szkl. drobno starego sera gouda
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 2 łyżki wiórków sera typu parmezan
  • bazylia do dekoracji

Składniki - sos:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz i drobno pokrój. Cebulę  i czosnek obierz, posiekaj. Oba składniki zeszklij na 1 łyżce oleju, dodaj mielone mięso. Usmaż na rumiano, przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dołóż pomidory. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.  Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż starte pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wystudź, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Domieszaj ser gouda. Wilgotną dłoń maczaj w bułce tartej, nabieraj po porcji masy i formuj kule. Smaż je na rumiano na głębokim oleju.

3. Na półmisek wyłóż część  sosu. Połóż kule, przykryj resztą sosu. Posyp wiórkami sera, udekoruj listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje