Bomba truskawkowa straccitella

Efektowny deser truskawkowy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 25 dag serka mascarpone,
- 2 śmietanki kremówki (1/2 l),
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 75 dag truskawek,
- sok z cytryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- galaretka truskawkowa,
- całe truskawki i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie: >

Półokrągłą salaterkę wysmaruj tłuszczem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Truskawki przebierz, 50 dag włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszając gotuj aż cukier się rozpuści, wsyp galaretkę, zmiksuj. Ochłodź. Mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną. Odłóż 2/3 kremu, wymieszaj z czekoladą. Na spód salaterki wlej 1/3 kremu stracciatella zastudź. Na to wlej mus czekoladowy. Zastudź. Na nim ułóż resztę pokrojonych na połówki truskawek. Zalej białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ochładzaj przez noc. Rano wybij na paterę. Udekoruj truskawkami i miętą.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas