Najzdrowsza ryba świata. Polacy o niej zapomnieli, najlepsza dla serca
Polacy nie są szczególnymi fanami ryb, ich spożycie w naszym kraju wynosi statystycznie 12-13 kg na osobę w ciągu roku, czyli o połowę mniej niż średnia europejska. Przyczyną jest cena, ale też obawy przed toksynami i zanieczyszczeniami, które kumulują się w rybach. Z tego względu warto wybierać okonia morskiego – w rankingu BBC zajął trzecie miejsce na liście najzdrowszych produktów spożywczych. Wyprzedziły go tylko migdały i cherimoya. Co zawiera okoń morski i dlaczego warto włączyć go do diety?

Spis treści:
Co zawiera okoń morski?
Okoń morski jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i cennych aminokwasów, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Charakteryzuje się niską kalorycznością - 100 g dostarcza zaledwie 124 kcal. Jak na chudą rybę zawiera duże ilości kwasów omega-3 - porcja 100 g tej ryby pokrywa aż połowę ich dziennego zapotrzebowania. W okoniu znajdziemy też duże ilości selenu, witaminy D oraz B6, a także sporo fosforu, wapnia i magnezu.
Okoń morski - właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie
Okoń morski ze względu na składniki odżywcze i niską kaloryczność jest polecany osobom na diecie redukcyjnej czy sportowcom. Dzięki licznym witaminom i minerałom pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i serce. Wzmacnia też kości i stawy, wspiera pracę tarczycy. Lekarze i dietetycy zalecają spożycie okonia w profilaktyce chorób serca - duża ilość kwasów omega 3 poprawia profil lipidowy, reguluje ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych poważnych schorzeń układu krążenia. Z kolei znajdujące się w tej rybie witaminy z grupy B i liczne aminokwasy wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy - wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację.

Kto nie powinien jeść okonia morskiego?
Największą wadą okonia jest jego tendencja do wchłaniania rtęci. Z tego względu ta ryba nie jest zalecana kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz małym dzieciom.
Jak przyrządzić okonia morskiego?
Okoń morski zachwyca białym delikatnym mięsem. Najlepiej przyrządzać go na parze, grillować lub piec. Idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami, cytrusowym dressingiem i ziołami, np. rozmarynem. Podczas pieczenia w piekarniku warto skropić go odrobiną oliwy z oliwek. Okoń serwowany z pieczonymi ziemniakami i sałatką z surowych warzyw wzbudzi zachwyt gości i domowników.