Bombardino: Przepis na specjał z włoskich Alp

Bombardino to włoski drink, który bije rekordy popularności w kurortach narciarskich w okolicach Alp. Jest niezwykle smaczny i świetnie rozgrzewa, dzięki czemu łatwiej można znieść mroźne, zimowe dni. Istnieją różne wersje tego słynnego trunku, ale podstawowa receptura jest bardzo prosta. Bombardino składa się z likieru jajecznego, brandy lub whisky i bitej śmietany. Aby je posmakować, wcale nie trzeba ruszać w Alpy. Tego słodkiego drinka można z łatwością przygotować w domu. Jak zrobić włoskie bombardino? Podajemy sprawdzony przepis.

Włoskie bombardino świetnie rozgrzewa w mroźne dni
Włoskie bombardino świetnie rozgrzewa w mroźne dni123RF/PICSEL

Bombardino: Historia bombowego drinka

We włoskich Alpach, w restauracjach górskich i narciarskich kurortach, drink ten robi prawdziwą furorę. Bombardino, bo o nim mowa, to bardzo słodki napój alkoholowy na bazie likieru jajecznego z dodatkiem brandy i bitej śmietany. Nie tylko smakuje obłędnie, ale też dodaje dużo energii i dobrze rozgrzewa. Jak powstało bombardino?

Według legend pewien Włoch pochodzący z Genui przeprowadził się do kurortu narciarskiego w Livigno, położonego w samym sercu włoskich Alp i został zarządcą schroniska górskiego Mottolino. Nieprzyzwyczajony do śnieżnych zim szukał sposobu na rozgrzanie się. Razem z przyjaciółmi wpadł na pomysł przygotowania gorącego koktajlu z mleka, whisky i włoskiego likieru jajecznego. Jeden z pierwszych klientów, który skosztował tego trunku, miał krzyknąć: "Accidenti! E’ una bombarda!", co oznacza: "Uwaga! To bomba!". Stąd wzięła się nazwa bombardino. Drink stał się niezwykle popularny, zwłaszcza wśród narciarzy przybywających do włoskich Alp.

Z czasem przepis na ten słodki trunek zmodyfikowano i zamiast mleka zaczęto stosować bitą śmietanę, a zamiast whisky dodawano brandy. Jednak każde górskie schronisko czy restauracja mają nieco odmienne receptury na przygotowanie tego drinka. Bombardino jako włoski specjał serwowane jest już w wielu innych krajach - często spotkać można je na jarmarkach bożonarodzeniowych.

Odmiany bombardino

Powstały też różne odmiany bombardino, które mają swoje własne nazwy:

- calimero - to wersja z likierem jajecznym, bitą śmietaną i mocnym espresso

- pirata - w tej wersji brandy zastępuje się rumem

- scozzese - wersja z whisky zamiast brandy

Jak zrobić domowe bombardino?

Aby przygotować bombardino, należy podgrzać likier jajeczny i brandy
Aby przygotować bombardino, należy podgrzać likier jajeczny i brandy123RF/PICSEL

Aby spróbować bombardino i poczuć falę ciepła, jaka rozchodzi się po ciele po jego wypiciu, nie trzeba wybierać się na narty do Włoch. Tego pysznego drinka można z łatwością przygotować w domu. Przepis jest prosty, należy jedynie uważać przy podgrzewaniu likieru, aby się nie zważył.

Składniki:

60 ml likieru jajecznego

30 ml brandy, rumu lub whisky (do wyboru)

Śmietana kremówka

Cynamon, kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Likier i brandy, rum lub whisky należy wlać do rondelka oraz podgrzewać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Mieszamy napój, uważając, by się nie zagotował (ma być lekko gorący). Wlewamy trunek do wysokiej szklanki i dodajemy ubitą śmietanę. Posypujemy cynamonem lub kakao.

Bombardino najlepiej pić od razu po podaniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Tak przygotowany drink z pewnością rozgrzeje nawet w najmroźniejsze dni.

Calimero: przepis na bombardino z kawą

Jeśli chcemy spróbować bombardino z dodatkiem kawy, potrzebujemy 50 ml mocnego espresso, 100 ml likieru jajecznego, spienione mleko i bitą śmietanę. Podgrzany likier wlewamy do szklanki, dodajemy mleko do 2/3 wysokości, a następnie powoli dolewamy po ściance gorące espresso. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i według uznania posypujemy kakao bądź kawą rozpuszczalną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas