Borówka brusznica: Właściwości i zastosowanie

W lasach właśnie zaczynają pojawiać się owoce borówki brusznicy, ale nie tylko na nie warto zwrócić uwagę podczas spacerów na łonie natury. Dlaczego należy zainteresować się tą rośliną? Zarówno owoce, jak i liście można wykorzystać w celach leczniczych, a z ich możliwości korzystali już nasi przodkowie. Najbardziej znane jest zbawienne działanie brusznicy na nerki, lecz może okazać się bardzo skuteczna w walce z otyłością oraz przebarwieniami skórnymi. Lista jej atutów jest długa, ale na podkreślenie zasługuje fakt, że przetwory z brusznicy smakują wybornie i sprawdzą się jako dodatek do najbardziej wykwintnych potraw.

Sezon na brusznicę
Sezon na brusznicę123RF/PICSEL

Gdzie występuje brusznica? Kiedy zbierać?

Niskie krzewy borówki brusznicy zazwyczaj nie przekraczają wysokości 30 cm. Jest to gatunek charakterystyczny dla półkuli północnej, zwłaszcza stref o chłodnym i umiarkowanym klimacie. Trafić można na nią w lasach iglastych - przede wszystkim sosnowych. Zimozieloną i długowieczną krzewinkę z powodzeniem można uprawiać także w ogrodzie, należy jednak zapewnić jej dość dobrze nasłonecznione stanowisko. Może rozwijać się także w półcieniu. Znajdziemy ją pod nazwami: borówka czerwona, czerwona jagoda i borówka wiecznozielona.

Te owoce uchronią cię przed groźną chorobą!© 2014 Associated Press

Korzystać z jej potencjału warto od czerwca - wtedy właśnie rozpoczynają się zbiory liści brusznicy, które od lat wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Kiedy dojrzewa borówka brusznica? Gdy mowa o owocach, bądźmy gotowi już w sierpniu. Zdarza się, że na południu naszego kraju roślina zakwita dwa razy, a zbiory owoców można kontynuować jeszcze w październiku.

Jak smakuje brusznica?

Dojrzałe owoce brusznicy przypominają żurawinę
Dojrzałe owoce brusznicy przypominają żurawinę123RF/PICSEL

Liście, używane do leczniczych naparów, nie cechują się zbyt wyczuwalnym aromatem, a w ich cierpkim smaku wyczuwalna jest także goryczkowa nuta. Jeśli zaś chodzi o owoce, mają dość specyficzny słodko-kwaśny posmak i w wersji surowej nie każdemu będą smakować. Nie zmienia to faktu, że doskonale nadają się do robienia przetworów.

Borówka brusznica - przepisy

Połączenie owoców i wytrawnych produktów, zwłaszcza mięs, zawsze przywodzi na myśl wykwintne specjały. Nie inaczej jest z borówką czerwoną, z której przygotować można wyśmienity dodatek do dziczyzny oraz drobiu. Owoce wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzamy je i gotujemy w syropie z wody i cukru. Dobrym pomysłem jest połączenie borówek z gruszkami.

Brusznica do słoika nadaje się świetnie
Brusznica do słoika nadaje się świetnie123RF/PICSEL

Dżem z samej brusznicy też smakuje bardzo dobrze. Owoce nadają się do przygotowania syropu, który można dodawać do herbaty lub rozcieńczać samą wodą. Dojrzałe borówki posłużą do przyrządzenia oryginalnej w smaku nalewki. W recepturze uwzględnić trzeba również cukier i spirytus.

Brusznica - na co działa? Właściwości lecznicze

Nieduże borówki mogą okazać się naszymi sprzymierzeńcami w dbaniu o odporność i sprawne funkcjonowanie ciała. Choć ich rozmiar nie imponuje, zawierają wiele dobroczynnych substancji, które pomogą nam w dbaniu o zdrowie.

Brusznica na układ moczowy

Czerwona jagoda bywa utożsamiana z żurawiną. Choć są to dwie różne rośliny, wykazują podobne działanie, które sprzyja łagodzeniu objawów zapalenia pęcherza moczowego i kamicy nerkowej. W składzie liści brusznicy obecna jest arbutyna, która wykazuje właściwości moczopędne, sprzyja odkażaniu dróg moczowych.

Liście borówki brusznicy zbieraj od czerwca do sierpnia
Liście borówki brusznicy zbieraj od czerwca do sierpnia123RF/PICSEL

Brusznica na otyłość

Co prawda nie można uznać jej za cudowny lek na odchudzanie, który wyprzedza odpowiednio zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną i konsultacje lekarskie, ale wykazano, że brusznica może pomagać w staraniach o zrzucenie zbędnych kilogramów. Przede wszystkim w 100 g owoców znajdziemy tylko 54 kcal. Jednak nie to jest najważniejsze pod względem walki z otyłością, która zamienia się w plagę naszych czasów.

Polifenole zawarte w tych niewielkich jagodach wpływają na metabolizm energetyczny, hamując procesy trawienia tłuszczów i sprzyjając ich wydalaniu z organizmu w niezmienionej postaci. Co to oznacza? Zdecydowanie mniejsza ilość wolnych kwasów tłuszczowych jest wchłaniana do krwi, a co za tym idzie, mocno ograniczone zostaje ich magazynowanie w formie tkanki tłuszczowej, a to przecież właśnie stąd biorą się znienawidzone boczki.

Brusznica w pielęgnacji skóry

Wspomniana wcześniej arbutyna, ukryta w liściach jagody czerwonej, wykazuje zdolność do rozjaśniania przebarwień skórnych. Jednocześnie w owocach obecne są witaminy A i C, które pozytywnie wpływają nie tylko na koloryt, ale także sprężystość skóry. Ich działanie potwierdza częsta obecność w kosmetykach likwidujących drobne zmarszczki.

Borówka brusznica: Przeciwwskazania

Pomimo wielu zalet, w spożywaniu brusznicy należy zachować ostrożność. Co prawda napar z liści polecany jest jako naturalny środek na biegunkę, lecz jego częste przyjmowanie w dużych ilościach może prowadzić do wymiotów oraz działać drażniąco na żołądek. Jak to zwykle bywa, najważniejszy jest umiar.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas