Botwinka
Jesienią smakuje najlepiej!

Składniki
- 1 litr wywaru warzywnego
- pęczek botwiny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i nasion kolendry, pieprz i sól
- 1/2 pęczka kopru
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
1. Botwinę pokrój ma małe kawałki, cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek z kolendrę. Po kilku minutach dodaj je do wrzącego wywaru.
3. Gotuj ok. 15 minut, dodaj botwinę i wlej ocet jabłkowy. Doprowadź do wrzenia.
4. Przed podaniem dodaj garść posiekanego kopru.
Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli Mijakowskiej i Moniki Stachury