Botwinka na mięsie indyka
Dla miłośników buraków!

Składniki
- szyja i skrzydło indyka
- pęczek młodej włoszczyzny
- mały burak
- pęczek botwiny
- 2-3 łyżki śmietany
- pół pęczka koperku
- 2 liście laurowe
- sól,pieprz, ocet, cukier
Sposób przygotowania
1. Opłukane mięso zalej 1,5 l wody. Zagotuj i odszumuj. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojonego w półplasterki buraka oraz liście laurowe. Wlej łyżeczkę octu. Gotuj około 45 min. 2. Wyjmij mięso indyka. Botwinę opłucz, drobno posiekaj. Wrzuć do zupy. Gotuj całość jeszcze 15 minut. Na koniec zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posyp posiekanym koperkiem.