Botwinka z burakami i serem feta

Alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

Zupę możesz podać również jako chłodnik
Zupę możesz podać również jako chłodnik123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 buraki
  • pęczek botwiny
  • 3 łyżki masła
  • włoszczyzna
  • sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
  • 20 dag sera feta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1 Buraki, botwinę i włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę, łodygi botwiny pokrój w paski. Buraki, włoszczyznę i sok z cytryny zalej 1,2 l wody, gotuj godzinę. Botwinę podduś na maśle, dodaj do wywaru. Całość przypraw solą i pieprzem.

2 Zupę odstaw do wystygnięcia, całość zmiksuj blenderem. Przelej do misek, posyp każdą porcję, pokruszonym serem feta, udekoruj natką pietruszki. Zupę możesz podawać też na zimno jako chłodnik.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas