Botwinka z burakami i serem feta
Alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

Składniki:
- 3 buraki
- pęczek botwiny
- 3 łyżki masła
- włoszczyzna
- sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
- 20 dag sera feta
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1 Buraki, botwinę i włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę, łodygi botwiny pokrój w paski. Buraki, włoszczyznę i sok z cytryny zalej 1,2 l wody, gotuj godzinę. Botwinę podduś na maśle, dodaj do wywaru. Całość przypraw solą i pieprzem.
2 Zupę odstaw do wystygnięcia, całość zmiksuj blenderem. Przelej do misek, posyp każdą porcję, pokruszonym serem feta, udekoruj natką pietruszki. Zupę możesz podawać też na zimno jako chłodnik.