Botwinka z fasolką
Zupa dla całej rodziny.

Składniki:
- 30 dag żeberek wędzonych
- 20 dag boczku wędzonego
- włoszczyzna
- 3 buraki
- pęczek botwiny
- 30 dag fasoli Jaś lub białej fasolki z puszki
- 20 dag kalafiora
- 20 dag fasolki szparagowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta kwasku cytrynowego (niekoniecznie)
- łyżka oleju
- łyżeczka masła klarowanego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1 Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie, jeśli używasz świeżej fasoli. Żeberka włóż do garnka, zalej 1,5 l wody, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pół godziny.
2 Buraki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Do wywaru dodaj namoczoną fasolę, kalafiora podzielonego na różyczki, fasolkę szparagową przekrojoną na pół i posiekaną botwinę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju i łyżeczkę masła. Gotuj na małym ogniu pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Żeberka wyjmij z zupy, oddziel mięso od kości, włóż znów do zupy, zamieszaj. Zupę podawaj z pieczywem.