Botwinkowe babeczki (po 24. miesiącu)
Potrawa ta jest doskonała na przystawkę i idealna na przekąskę dla dziecka. Botwinkowe babeczki są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Możesz je podać np. z czosnkowym dipem. Starsze dziecko chętnie pomoże ci w kuchni myjąc liście łodygi i okrągłe buraczki czy krusząc biały ser.
Składniki:
- pęczek małej botwinki
- łyżka masła
- 130 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g białego sera
- łyżka kaszy manny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie opłucz (każdy liść osobno). Drobno pokrój liście i obrane wcześniej małe buraczki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną botwinkę i buraczki, aż zmiękną, po czym ostudź. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
Do miski włóż mascarpone i pomału dodawał po jednym jajku cały czas dokładnie mieszając. Dodaj rozkruszony biały ser, kaszę mannę, sól, pieprz, a na końcu podsmażoną botwinkę. Masę przełóż do małych foremek (mogą być takie na muffiny) i piecz przez 20 minut.
Smacznego!