Bouillabaisse
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Składniki
- małże
- opakowanie małży
- pół cebuli
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 400 ml białego wina
Składniki
- bouillabaisse
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ - 1 łyżeczka chrzanu
- 50 ml wywaru z homara
- 300 ml białego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 l bulionu rybnego
- 200 ml śmietany
- 400 g ziemniaków
- 300 g łososia
- 120 g marchewek baby
- 1-2 łyżki masła
- sól i czarny pieprz
- koperek
- ogony z raków
Składniki
- sandacz
- 4 filety z sandacza
- 2-4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wymyj i oczyść małże, odrzuć uszkodzone i otwarte. Posiekaj cebulę i przesmaż na oleju. Gdy cebula zmięknie, dodaj sól i białe wino. Zagotuj i dodaj małże. Są gotowe, kiedy się otworzą. Odstaw.
Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż na oliwie. Dodaj tarty chrzan, przecier pomidorowy, wywar z homara, białe wino, cukier i bulion rybny.
Zamieszaj i gotuj 5-10 minut. W drugim rondelku gotuj śmietanę, aż zmniejszy objętość. Dodaj ziemniaki i marchewki, gotuj na małym ogniu do miękkości. Pokrój łososia w kostkę i dodaj do zupy. Wmieszaj zagęszczoną śmietanę i masło.
Potnij sandacza na wygodne do jedzenia kawałki i posól. Smaż na oleju z masłem z obu stron.
Bouillabaisse podawaj z małżami i sandaczem. Dekoruj koperkiem i ogonami raków.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.