Reklama

Bouillabaisse

Słynna zupa rybna z Marsylii.

Składniki na 4 porcje:

- 2 kg ryby (kurek, dorada, barwena),

- 400 g dojrzałych pomidorów,

- średniej wielkości cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 4 ziemniaki,

- pęczek pietruszki,

- oliwa z oliwek,

- 2 listki laurowe,

- 2 opakowania mielonego szafranu (po 0,1 g),

- sól, pieprz,

- kromka chleba bez skórki (z poprzedniego dnia),

- 8 cienkich kromek bagietki,

- 1 mała wysuszona papryczka chili.

Przygotowanie:

Z ryb odciąć głowy, ogony i płetwy. Ryby wyfiletować i pokroić na kawałki (zostawić skórę). Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i 1 ząbek czosnku pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. 2 łyżki oleju rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę. Dodać plasterki ziemniaków i podsmażyć. Dodać pomidory, pietruszkę listek laurowy i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek. Gotować 5 minut na średnim ogniu. Dodać rybę i wlać litr wrzątku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut.

Na Rouille: W tym czasie chleb namoczyć w letniej wodzie, ząbek czosnku i papryczkę chilli rozgnieść w moździerzu. Chleb odcisnąć i zmieszać z czosnkiem i chili. Stopniowo dolewać 150 ml oliwy i ubijać za pomocą robota kuchennego (tak jak majonez).

Reklama

Kromki bagietki opiec na patelni bez tłuszczu.

Zupę podawać z grzankami z bagietki i sosem rouille (do smarowania grzanek).

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: ryby | zupa | kuchnia francuska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy