Bouillabaisse
Słynna zupa rybna z Marsylii.
- 400 g dojrzałych pomidorów,
- średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziemniaki,
- pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 2 listki laurowe,
- 2 opakowania mielonego szafranu (po 0,1 g),
- sól, pieprz,
- kromka chleba bez skórki (z poprzedniego dnia),
- 8 cienkich kromek bagietki,
- 1 mała wysuszona papryczka chili.
Na Rouille: W tym czasie chleb namoczyć w letniej wodzie, ząbek czosnku i papryczkę chilli rozgnieść w moździerzu. Chleb odcisnąć i zmieszać z czosnkiem i chili. Stopniowo dolewać 150 ml oliwy i ubijać za pomocą robota kuchennego (tak jak majonez).
Kromki bagietki opiec na patelni bez tłuszczu.
Zupę podawać z grzankami z bagietki i sosem rouille (do smarowania grzanek).
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal