Bowl z marynowanym udkiem kurczaka
Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado.
Sposób przygotowania
1. Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.
2. Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).
4. Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.
5. Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !