Reklama

Reklama

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka

Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • 2 bataty
  • 100 g pomidorków cherry
  • 200/250 g ugotowanej kaszy pęczak/bulgur/jęczmiennej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej sezamowy
  • garść świeżej mięty
  • sos np. Ghost Pepper Roleski

Składniki - marynata

  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, papryki wędzonej, tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.

Reklama

2. Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).

4. Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.

5. Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego ! 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje