Bowl z marynowanym udkiem kurczaka
Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado.

Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 dojrzałe, duże awokado
- 2 bataty
- 100 g pomidorków cherry
- 200/250 g ugotowanej kaszy pęczak/bulgur/jęczmiennej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej sezamowy
- garść świeżej mięty
- sos np. Ghost Pepper Roleski
- marynata
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, papryki wędzonej, tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.
2. Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).
4. Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.
5. Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !