Brokułowa z ryżem i tymiankiem
Pyszna i sycąca zupa dla całej rodziny
Sposób przygotowania
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek.
Brokuły oczyść, podziel na różyczki.
W garnku rozgrzej połowę oleju, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj brokuły, zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut.
W tym czasie filet opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem oraz papryką. Wymieszaj i schowaj na 10 min do lodówki.
Po tym czasie zrumień je na pozostałym oleju.
Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Tosty posmaruj masłem z obu stron, zrumień na rozgrzanej patelni.
Zupę zdejmij z ognia, wyjmij połowę brokułów, resztę warzyw zmiksuj razem z wywarem.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włóż różyczki brokułów i ryż, podgrzej.
Zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż kilka kawałków kurczaka.
Zupę posyp listkami tymianku. Podawaj z tostami.
Dobry bulion to podstawa dobrej zupy. Dzięki niemu zupa jarzynowa nabierze bogatego smaku. Bulion przygotuj np. wcześniej, podziel na porcje i zamroź.
Bulion lubczykowy
Do dużego garnka wrzuć kilka marchewek, pietruszek, seler korzeniowy i naciowy, duży pęczek lubczyku, opaloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zalej wodą, tak by przykryć warzywa. Gotuj na małym ogniu 3-4 godz. Odstaw na 2 godz. Po tym czasie bulion przecedź i posól.
Bulion imbirowy
Do garnka wrzuć składniki jak w poprzednim przepisie, ale bez lubczyku. Dodaj obrany i pokrojony świeży imbir (ok. 4-5 cm). Dolej wodę i gotuj 3-4 godz. Pod koniec dolej 3-4 łyżki sosu sojowego. Odstaw na 2 godz i dopiero przecedź.