Brokułowa z szynką
Wystarczy 15 minut!
Składniki:
- 40 dag brokułów
- 20 dag gotowanej szynki w plasterkach
- 1 słoik marynowanych małych kolb kukurydzy
- po 1 żółtej i zielonej papryce
- garść rodzynek sułtanek
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Na sos:
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego (albo soku z cytryny)
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Następnie gotuj je ok. 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Kukurydzę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.
2. Kolby kukurydzy pokrój na spore kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki pokrój w cienkie paseczki. Plasterki szynki potnij w grubą kostkę. Rodzynki przebierz, przelej na sitku wrzącą wodą, osącz.
3. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do dużej salaterki. Ocet winny utrzyj z solą oraz pieprzem. Dodaj miód i oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Posyp orzechami, przemieszaj. Podawaj z kromką wiejskiego chleba.