To może być hit na wielkanocnym stole. Zrób więcej, bo braknie
Już niebawem wielkanocne stoły zastawimy pysznymi, tradycyjnymi posiłkami i deserami. Warto, by podczas tego wyjątkowego okresu, zaproponować gościom coś smacznego do przekąszenia w formie kolorowych przystawek. Gwarantujemy, że są doskonałe, proste i szybkie w przygotowaniu.

Wielkanoc to dla katolików najważniejsze święto, które celebruje się nie tylko duchowo, ale i kulinarnie. Wówczas na stołach nie powinno brakować jajek, żurku czy pysznych ciast w postaci m.in. mazurka i babki.
Przygotowując takie pyszności, nie powinniśmy zapominać o niewielkich, ale cieszących oko i podniebienie przystawkach. Jak je zrobić?
Roladki z łososiem
Roladki z łososiem to doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale i domowe imprezy. Chcąc zrobić taką przystawkę, nie musimy posiadać dużych, kulinarnych umiejętności. Zatem do dzieła
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 125 ml mleka,
- 250 g mrożonego szpinaku,
- 7 g cukru,
- 300 g wędzonego łososia w plastrach,
- 200 g serka kremowego,
- 100 g sosu chrzanowego,
- świeży koperek,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przepis
Szpinak rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do wysokiej miski. Wlewamy mleko, wsypujemy szczyptę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i żółtka jaj (białka oddzielamy do innej miseczki). Zawartość miski blendujemy mikserem ręcznym.
Do uzyskanej masy wsypujemy przesianą przez sito mąkę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Białka przekładamy do drugiej miski, wsypujemy cukier i ubijamy do sztywnej masy. Ubite białka przekładamy delikatnie do masy szpinakowej.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którą wykładamy naszą masę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C i ciasto pieczemy przez ok. 20 minut do momentu, aż lekko się zarumieni na brzegach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia na 25 minut.
Ciasto wyjmujemy z blachy wraz z papierem i na całej jego powierzchni rozprowadzamy serek wymieszany z sosem chrzanowym i posiekanym drobno świeżym koperkiem. Na tę warstwę wykładamy plastry łososia, którego okraszamy zmielonym pieprzem.
Ciasto delikatnie zwijamy w rulon, odrywając papier do pieczenia. Tak przygotowaną roladkę ponownie zawijamy w papier i zamykamy w lodówce na godzinę. Przed podaniem należy pokroić roladkę na mniejsze kawałki.
Warto wiedzieć: Białą kiełbasę zrobisz w domu. To naprawdę jest bardzo proste

Jajka z makrelą
Przepis na tę przystawkę jest banalny i doskonale nawiązuje do Wielkanocy. Zaledwie kilka składników, które sprawią, że przystawka smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 300 g makreli wędzonej,
- 100 g majonezu,
- 50 g czerwonej cebuli,
- 40 g ogórków kiszonych,
- 10 g musztardy francuskiej,
- świeży koperek,
- mielony pieprz.
Przepis
Z makreli pozbywamy się skóry i ości i siekamy ją na drobne kawałki. Ogórki kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą i koperkiem.
Makrelę i wszystkie posiekane składniki przekładam do miski, dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Ugotowane jajka kroimy na pół i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka kruszymy i dodajemy do miski z makrelą. Ponownie mieszamy i wszystko ugniatamy widelcem.
Białka jaj wypełniamy przygotowaną pastą i posypujemy posiekanym, świeżym koperkiem.