Polki nie wiedzą, że jedzą go za mało. Kruche kości to początek problemów

Doktor dietetyki ostrzega: Polki mają duże niedobory tego składnika w diecie!
Doktor dietetyki ostrzega: Polki mają duże niedobory tego składnika w diecie!123RF/PICSEL
Wiesz, że większość Polek spożywa o połowę za mało wapnia? Średnie spożycie to 523 mg, a powinno być minimum 1000 mg, a im jesteśmy starsi, tym nawet więcej -1200 mg.
dr Michał Wrzosek

Osteoporoza to poważny skutek niedoboru wapnia

Jakie są inne skutki diety niedoborowej w wapń?

Zbyt mała ilość wapnia w diecie grozi nie tylko osteoporozą - mogą się pojawić także skurcze mięśni.123RF/PICSEL

Jak dużo wapnia potrzebujemy?

  • dziewczęta od 10 do 18 rż. - 1300 mg,
  • kobiety dorosłe od 19 do 50 rż. - 1000 mg,
  • kobiety od 51 rż. - 1200 mg,
  • kobiety w ciąży poniżej 19 rż.- 1300 mg,
  • kobiety w ciąży od 19 rż.- 1000 mg,
  • kobiety karmiące piersią poniżej 19 rż. - 1300 mg,
  • kobiety karmiące piersią od 19 rż. - 1000 mg.

Źródła wapnia w diecie

Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Zaleca się spożywać ok. 500g produktów mlecznych na dzień.123RF/PICSEL
  • wapń z nabiału występuje w formie łatwo przyswajalnej przez organizm,
  • laktoza, czyli cukier mleczny, wspomaga wchłanianie wapnia,
  • produkty mleczne (zwłaszcza pełnotłuste) zawierają pewne ilości witaminy D, która jest kluczowa dla prawidłowego wchłaniania wapnia,
  • nabiał zawiera również inne składniki odżywcze, takie jak białka mleka, które mogą wspomagać wchłanianie wapnia.

Ile jest wapnia w popularnych produktach?

Migdały i napój migdałowy to świetne źródło wapnia!123RF/PICSEL
  • mleko (250 ml): 305 mg,
  • jogurt naturalny (250 g): 225 mg,
  • ser cheddar (30 g): 216 mg,
  • ser mozzarella (30 g): 155 mg,
  • ser feta (30 g): 108 mg,
  • ser brie (30 g): 77 mg,
  • ser pleśniowy (30 g): 146 mg,
  • ser parmezan (30 g): 335 mg,
  • kefir (250 ml): 300 mg,
  • maślanka (250 ml): 284 mg.
  • tofu - 350 mg,
  • migdały - 239 mg,
  • nasiona słonecznika - 131 mg,
  • nasiona chia - 631 mg,
  • fasola biała - 163 mg,
  • sezam - 975 mg,
  • mak - 1438 mg,
  • rukola - 160 mg,
  • jarmuż - 157 mg,
  • szpinak - 99 mg,
  • brokuły - 47 mg,
  • natka pietruszki - 140 mg,
  • morele suszone - 139 mg,
  • pomarańcze (1 średnia) - 52 mg,
  • orzechy brazylijskie - 160 mg,
  • napój sojowy wzbogacony (250 ml) - 300 mg,
  • napój ryżowy - 118 mg.
Litrowa butelka wody Cechini ma 325 mg wapnia! Tak, z wody też go przyswajasz!
dr Michał Wrzosek
halo tu polsathalo tu polsat