Polki nie wiedzą, że jedzą go za mało. Kruche kości to początek problemów

Alarmujący niedobór wapnia w diecie Polek. Doktor dietetyki ostrzega przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, zwłaszcza dla układu kostnego. Sprawdź, jakie produkty bogate w ten kluczowy składnik powinny znaleźć się w twoim codziennym menu - wystarczy kilka prostych zmian w diecie.

Doktor dietetyki ostrzega: Polki mają duże niedobory tego składnika w diecie!
Doktor dietetyki ostrzega: Polki mają duże niedobory tego składnika w diecie!123RF/PICSEL

Michał Wrzosek, ceniony dietetyk kliniczny, sportowy i doktor dietetyki, od lat aktywnie edukuje społeczeństwo w zakresie zdrowego odżywiania i stylu życia, dzieląc się rzetelną wiedzą i praktycznymi poradami za pośrednictwem mediów społecznościowych, takich jak YouTube i Instagram. Jest autorem "Metody Respo" - innowacyjnego podejścia do diety, które zyskało uznanie wśród tysięcy osób, a jego praca naukowa została opublikowana w renomowanych czasopismach.

Ekspert postanowił ostrzec Polki przed poważnymi konsekwencjami źle zbilansowanej diety - a jak się okazuje, ponad połowa Polek zmaga się z dużymi niedoborami jednego składnika!

Niedobór wapnia w diecie Polek to problem, o którym mówi się od lat. Jak mówi dr Wrzosek, średnie spożycie tego pierwiastka wśród kobiet w Polsce jest na katastrofalnie niskim poziomie:

Wiesz, że większość Polek spożywa o połowę za mało wapnia? Średnie spożycie to 523 mg, a powinno być minimum 1000 mg, a im jesteśmy starsi, tym nawet więcej -1200 mg.
dr Michał Wrzosek

Osteoporoza to poważny skutek niedoboru wapnia

Jak mówi dr Wrzosek, niskie spożycie wapnia u kobiet wiąże się z aż 46% większym ryzykiem osteoporozy, choroby, która prowadzi do osłabienia kości i zwiększenia ryzyka złamań.

Wapń jest podstawowym budulcem kości, nadając im twardość i wytrzymałość. Proces ciągłej przebudowy kości wymaga stałego dostarczania wapnia, aby utrzymać ich gęstość i zapobiec osteoporozie.

Jakie są inne skutki diety niedoborowej w wapń?

Zbyt mała ilość wapnia w diecie grozi nie tylko osteoporozą - mogą się pojawić także skurcze mięśni.
Zbyt mała ilość wapnia w diecie grozi nie tylko osteoporozą - mogą się pojawić także skurcze mięśni.123RF/PICSEL

Wapń odgrywa kluczową rolę w procesie skurczu mięśni. Zazwyczaj skurcze kojarzymy z brakiem magnezu, jednak niskie poziomy wapnia mogą również powodować bolesne skurcze mięśni, osłabienie oraz bóle mięśniowe.

Wapń jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi - umożliwia aktywację wielu czynników krzepnięcia. Niedobór wapnia może prowadzić do zaburzeń krzepnięcia i zwiększonego ryzyka krwawień.

Zbyt mała podaż wapnia w diecie może prowadzić do wtórnej nadczynności przytarczyc, co z kolei nasila osteoporozę.

Dlaczego tak się dzieje? 

Gdy poziom wapnia we krwi spada z powodu niedostatecznej podaży w diecie, przytarczyce reagują, zwiększając produkcję parathormonu (PTH). PTH ma na celu podniesienie poziomu wapnia we krwi.

PTH stymuluje uwalnianie wapnia z kości, co prowadzi do ich demineralizacji. Zwiększa również wchłanianie wapnia w jelitach i zmniejsza jego wydalanie przez nerki.

W przypadku przewlekłego niedoboru wapnia przytarczyce są stale stymulowane do produkcji PTH, co prowadzi do wtórnej nadczynności przytarczyc. Długotrwałe wyciąganie wapnia z kości przez PTH nasila osteoporozę, osłabiając strukturę kości i zwiększając ryzyko złamań.

Niestety to nie wszystko.

Niedobory wapnia we krwi (hipokalcemia) mogą spowodować tężyczkę. Jest ona stanem charakteryzującym się mimowolnymi skurczami mięśni, drętwieniem i mrowieniem, jako, że niskie stężenie wapnia prowadzą do nadmiernych skurczów mięśni. Tężyczka może mieć różne przyczyny, w tym niedoczynność przytarczyc, niedobór witaminy D lub zaburzenia wchłaniania wapnia.

Jak dużo wapnia potrzebujemy?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opracowało normy żywienia dla populacji Polski i zgodnie z najnowszymi zaleceniami, dzienne spożycie wapnia powinno wynosić: 

  • dziewczęta od 10 do 18 rż. - 1300 mg,
  • kobiety dorosłe od 19 do 50 rż. - 1000 mg,
  • kobiety od 51 rż. - 1200 mg,
  • kobiety w ciąży poniżej 19 rż.- 1300 mg,
  • kobiety w ciąży od 19 rż.- 1000 mg,
  • kobiety karmiące piersią poniżej 19 rż. - 1300 mg,
  • kobiety karmiące piersią od 19 rż. - 1000 mg.

Źródła wapnia w diecie

Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Zaleca się spożywać ok. 500g produktów mlecznych na dzień.
Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Zaleca się spożywać ok. 500g produktów mlecznych na dzień.123RF/PICSEL

Jakie są najlepsze źródła wapnia? Oczywiście jest to nabiał, ale nie tylko. Sporo wapnia znajdziemy też w produktach pochodzenia roślinnego, dlatego warto włączyć do diety np. sezam, fasole białą czy tofu.

Trzeba jednak pamiętać, że wapń z produktów zwierzęcych, a konkretnie z nabiału, jest ogólnie uważany za najlepiej przyswajalny.

Istnieje kilka czynników, które na to wpływają:

  • wapń z nabiału występuje w formie łatwo przyswajalnej przez organizm,
  • laktoza, czyli cukier mleczny, wspomaga wchłanianie wapnia,
  • produkty mleczne (zwłaszcza pełnotłuste) zawierają pewne ilości witaminy D, która jest kluczowa dla prawidłowego wchłaniania wapnia,
  • nabiał zawiera również inne składniki odżywcze, takie jak białka mleka, które mogą wspomagać wchłanianie wapnia.

Jeżeli nie możesz lub nie chcesz jeść nabiału, kupuj napoje roślinne oraz inne produkty wzbogacane w ten pierwiastek, tak by uniknąć niedoborów.

Ile jest wapnia w popularnych produktach?

Migdały i napój migdałowy to świetne źródło wapnia!
Migdały i napój migdałowy to świetne źródło wapnia!123RF/PICSEL

1. Produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • mleko (250 ml): 305 mg,
  • jogurt naturalny (250 g): 225 mg, 
  • ser cheddar (30 g): 216 mg,
  • ser mozzarella (30 g): 155 mg,
  • ser feta (30 g): 108 mg,
  • ser brie (30 g): 77 mg,
  • ser pleśniowy (30 g): 146 mg,
  • ser parmezan (30 g): 335 mg,
  • kefir (250 ml): 300 mg,
  • maślanka (250 ml): 284 mg.

2. Produkty roślinne (w 100g):

  • tofu - 350 mg,
  • migdały - 239 mg, 
  • nasiona słonecznika - 131 mg,
  • nasiona chia - 631 mg,
  • fasola biała - 163 mg,
  • sezam - 975 mg,
  • mak - 1438 mg,
  • rukola - 160 mg,
  • jarmuż - 157 mg,
  • szpinak - 99 mg,
  • brokuły -  47 mg,
  • natka pietruszki - 140 mg,
  • morele suszone - 139 mg,
  • pomarańcze (1 średnia) - 52 mg,
  • orzechy brazylijskie - 160 mg,
  • napój sojowy wzbogacony (250 ml) - 300 mg,
  • napój ryżowy - 118 mg.

Wody mineralne, szczególnie te o wyższej mineralizacji, zawierają duże ilości wapnia i jest on dobrze przyswajalny przez organizm. Warto zwracać uwagę na etykiety wód mineralnych i sprawdzać zawartość tego pierwiastka, decydując się na wody wysoko zmineralizowane. Jak mówi dr Michał Wrzosek:

Litrowa butelka wody Cechini ma 325 mg wapnia! Tak, z wody też go przyswajasz!
dr Michał Wrzosek

Dbaj o swoją dietę i sięgaj po produkty bogate w wapń - to prosty sposób, by w przyszłości uchronić się przed osteoporozą i wieloma innymi problemami zdrowotnymi.

Źródło: www.ncez.pzh.gov.pl

"Dziewczyna z perłą". Zaskakujące interpretacje arcydzieła© 2025 Associated Press