Reklama

Reklama

Brokułowa zapiekanka w serowym sosie

Zapiekanki mają wielu miłośników. Nic dziwnego - z ich przygotowaniem każdy sobie poradzi, a do tego smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie pory
  • 1 brokuł
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 pomidory
  • 10 dag parmezanu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 30 dag chudego twarogu
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Gotuj 10-12 minut w posolonej wodzie. 

Reklama

Brokuł umyj, podziel na różyczki i gotuj w posolonej wodzie przez ok. 5 minut.

Kapustę rozetnij na pół, usuń głąb, liście grubo poszatkuj, a następnie obgotuj w posolonej wodzie przez około 7 minut.

Pory oczyść i potnij w grube plasterki.

Odcedzone ziemniaki, brokuły i kapustę wymieszaj ze sobą, dodaj pory i przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Przykryj pomidorami pokrojonymi w plasterki. 

Jajka wymieszaj z mlekiem oraz twarogiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj starty parmezan. Tak przygotowanym sosem serowym polej warzywa.

Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez około godzinę. Przed podaniem udekoruj natką.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | zapiekanki warzywno serowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje