Brownie z czerwonej fasoli
Ciasto z fasoli? Choć brzmi to dziwnie, wypiek smakuje świetnie. I nie zawiera ani grama mąki.

Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 3 czubate łyżki kakao (ew. karobu)
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 1 banan
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek słodu (może być ksylitol, stewia lub cukier trzcinowy)
50 min
2
1. Fasolę osączamy z zalewy, przepłukujemy na sitku pod ciepłą, bieżącą wodą. To warunek udanego wypieku!2. Wszystkie składniki, włącznie z opłukaną fasolą umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.3. Powstałą masę umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.