Jesz często to warzywo? Sprawdź, czy nie masz kamicy nerkowej
Szpinak. Od dziecka wielu słyszało, że należy go jeść, bo jest niezwykle zdrowy. I jest to prawda, choć... nie do końca. Najczęściej mówi się o nim w kontekście wysokiej zawartości żelaza i licznych witamin, jednak jego obecność na talerzu nie zawsze jest wskazana – szczególnie u osób z tendencją do tworzenia się kamieni nerkowych. Dlaczego tak się dzieje?

Warzywo z bajki, czyli dlaczego Popeye jadł szpinak?
Przez dekady szpinak uchodził za najlepsze źródło żelaza - mit ten zawdzięczamy... błędowi w zapisie. W latach 30. XX wieku naukowcy źle przeliczyli zawartość żelaza w szpinaku, przypisując mu dziesięciokrotnie wyższą wartość niż rzeczywista.
Stąd wzięło się propagowanie szpinaku i zachęcanie do jego jedzenia, tak bardzo, że próbowano nawet dotrzeć do dzieci przez słynną kreskówkę "Popeye".
To właśnie silny marynarz jadł szpinak z puszki i budował swoje mięśnie. Ale to, co sądzono o szpinaku lata temu, nie do końca jest prawdą.
Szpinak zawiera żelazo, ale to niehemowe, pochodzenia roślinnego, które jest gorzej przyswajalne przez nasze ciało w porównaniu do żelaza hemowego z mięsa.
Dodatkowo, szczawiany obecne w szpinaku wiążą żelazo, ograniczając jego wchłanianie.
Dlatego spożywanie szpinaku jako źródła żelaza nie jest szczególnie skuteczne, chyba że połączymy go z witaminą C, która zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego.
Okazuje się także, że jest jeszcze coś, o czym nie mówiono nam w dzieciństwie, a Popeye w bajce także o tym nie wspominał.
Spożycie szpinaku powinny ograniczyć niektóre osoby z pewnego, ważnego względu.
Szpinak a kamica nerkowa. Dlaczego to warzywo ma wpływ na tę chorobę?

Osoby z historią kamicy nerkowej, szczególnie, u których występowały kamienie pochodzenia szczawianowo-wapniowego, powinny ograniczyć spożycie produktów bogatych w szczawiany, w tym właśnie szpinaku.
To właśnie szczawiany są winowajcami całego zamieszania, przez które finalnie możemy cierpieć.
Najwięcej szczawianów znajdziemy w surowym szpinaku. Gotowanie może zmniejszyć ich ilość, choć nie eliminuje ich całkowicie.
To prawda, że szpinak jest bogaty w witaminy A, K, C, E oraz z grupy B, a także w foliany, ale nie chcąc ryzykować przy tendencji do tworzenia się kamieni nerkowych, warto zastąpić innym warzywem szpinak.
Doskonale do tego celu nada się jarmuż, brokuły, czy zwykła sałata rzymska. Możemy także dodać do diety marchew oraz dynię, które są bezpieczne dla osób z kamicą nerkową.