Ten drób kosztuje nawet 180 zł. Polacy uważają to mięso za egzotykę
Kurczak, kaczka, indyk, ale... struś? Tak, to też drób, ale wciąż na polskich stołach jest egzotyką. Czy warto jednak spróbować tego mięsa? Okazuje się, że istnieje kilka powodów, dla których możemy skusić się na danie ze strusia.

Czy w Polsce kupimy mięso ze strusia? Ile za nie zapłacimy?
Jeżeli chodzi o drób, w Polsce najpopularniejszym mięsem są kurczak, indyk oraz kaczka. Niekiedy na naszych stołach, choć zdecydowanie rzadziej gościć może bażant lub przepiórka.
Ale co ze strusiem? To także drób, ale jednak przez Polaków wciąż traktowany jako coś niezwykle egzotycznego.
Jednak nie jest to mięso, którego w naszym kraju nie uświadczymy. Mięso ze strusia dostępne jest głównie w sklepach internetowych z żywnością premium, niektórych delikatesach oraz bezpośrednio u hodowców, a jak podaje Top Agrar, według danych ARiMR 22 października 2023 roku w kraju zgłoszonych było 19 zakładów drobiu, które w sumie utrzymują 1197 strusi.
Takie gospodarstwa znajdziemy m.in. na Mazowszu, w Wielkopolsce czy na Dolnym Śląsku.
Produkty ze strusia - filety, steki, kiełbasy, a nawet jaja, są możliwe do kupienia w Polsce, ale musimy liczyć się z niemałymi kosztami, jeżeli chcemy spróbować mięsa ze strusia.
Średnio trzeba zapłacić od 100 do 180 zł za kilogram fileta, w zależności od klasy i miejsca zakupu. Dla porównania, filet z kurczaka kosztuje około 25-35 zł/kg, a z indyka 35-45 zł/kg.
Wysoka cena tego mięsa wynika oczywiście z ograniczonej dostępności oraz bardziej wymagającej hodowli, która wiąże się z wysokimi kosztami utrzymania tych zwierząt.
Czy mięso ze strusia jest zdrowsze, niż to z kurczaka lub indyka?

Czy skosztowanie mięsa ze strusia jest zwykłą fanaberią? Okazuje się, że nie do końca. Takie mięso drobiowe uznawane jest za niezwykle zdrowe.
Przede wszystkim to idealna opcja dla osób, które odchudzają się lub z powodów zdrowotnych muszą uważać na ilość tłuszczu w diecie, wszak mięso strusie jest wyjątkowo chude. Zawiera zaledwie 1,5-2% tłuszczu, co czyni je jedną z najzdrowszych opcji wśród mięs.
Poza tym jest bogate w białko (ok. 22-26 g/100 g), które jest niezbędne do budowy mięśni.
Znajdziemy w nim także żelazo oraz witaminy z grupy B, szczególnie B12 i niacynę. Można powiedzieć, że mięso ze strusia wręcz góruje nad innym drobiem pod względem zawartości żelaza i niższej kaloryczności.
Co ciekawe, mięsu ze strusia bliżej jest w smaku do wołowiny, niż do indyka, czy kurczaka.
Dlatego to świetna alternatywa dla wołowiny, jeżeli z jakichś powodów nie chcemy spożywać tego mięsa, a lubimy jego smak.